Voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey ligt al drie jaar onder vuur. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Een chronologie van de zaak rond de man die veertien jaar wethouder was in Roermond.

2011

1 oktober: De Limburgse kranten beschuldigen de Roermondse wethouder Van Rey van belangenverstrengeling. Hij beslist volgens de berichten mee over kwesties waarbij een bevriende projectontwikkelaar, Piet van Pol, is betrokken.

3 oktober: Burgemeester Henk van Beers geeft opdracht voor een integriteitsonderzoek.

2012

19 maart: Het onderzoek wijst uit dat Van Rey de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met Van Pol. Van feitelijke belangenverstrengeling zou geen sprake zijn.

19 oktober: De Rijksrecherche valt binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns is verdachte.

22 oktober: Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

2013

18 mei: Onder druk van de publieke opinie schrapt de VVD in Roermond Van Rey van de kieslijst voor de raadsverkiezingen in 2014.

26 september: Van Rey wordt lijstduwer van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), opgericht door afvallige VVD'ers.

2014

8 januari: Het OM onderzoekt of Van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen.

23 januari: Oud-burgemeester Ricardo Offermanns wordt veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt straf omdat zijn partijgenoot Van Rey hem vertrouwelijke informatie gaf.

19 maart: De LVR wint de gemeenteraadsverkiezingen, maar Van Rey en partijgenoten belanden in de oppositie.

24 oktober: Het OM gaat Van Rey vervolgen voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

6 november: Projectontwikkelaar Van Pol reageert voor het eerst op de beschuldigingen: ''Er is door mij nimmer enig bedrag aan omkoopgeld betaald.''

2015

15 januari: Justitie stelt in de aanklacht dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro door zijn vriend Piet van Pol liet omkopen. Verder wordt duidelijk dat Van Rey volgens justitie ook van andere partijen smeergeld heeft aangenomen.