Bijna 150 rijscholen zijn sinds 1 januari niet meer bij de Bovag aangesloten, omdat de branchevereniging de lidmaatschapseisen heeft verscherpt.

Het aantal leden daalt daarmee van 943 naar 798 rijscholen. De afgehaakte rijscholen kunnen of willen niet aan de nieuwe eisen voldoen.

Het betreft onder meer het overhandigen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), zoals fraude, verkeersgedrag, geweldpleging of zedendelicten. Ook is een kredietwaardigheidscheck ingevoerd.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers die NU.nl van de Bovag heeft ontvangen. "We wisten van tevoren dat met aanscherping van de eisen een groot aantal leden van de kar zou vallen. Het zij zo", stelt Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG-rijscholen.

"Bovag doet alles wat in haar macht ligt om de betrouwbaarheid en het imago van de rijscholensector te waarborgen."

De 798 rijscholen die momenteel bij de BOVAG zijn aangesloten, zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle afgenomen rijexamens.

Faillissement

Consumenten die bij een bij de Bovag aangesloten rijschool lessen, zijn via een garantiefonds beschermd tegen een eventueel faillissement.

Ook bemiddelt de branchevereniging bij klachten en heeft het een eigen geschillencommissie.

'Cowboys en avonturiers'

Uit eerder onderzoek van NU.nl bleek dat weinig leerlingen slagen bij beginnende rijscholen. De Bovag stelde destijds al dat er veel "cowboys en avonturiers" onder beginnende rijschoolhouders zijn.

"De mentaliteit van deze opportunisten is anders dan bij ervaren rijscholen. Ze willen snel geld verdienen, maar verliezen daarbij de leerling uit het oog", aldus een Bovag-woordvoerder.