Op de A73 bij Sint Odiliënberg in Limburg heeft woensdagmiddag de bijtende en gevaarlijke stof zoutzuur uit een tankwagen gelekt die van achteren was aangereden.

Achter de aangereden vrachtwagen staat nog steeds een onbekend aantal vrachtwagens en personenauto's. De tankwagen is opengescheurd, waarbij een wolk verdund zoutzuur is vrijgekomen. 

In de file bij het ongeval zijn uiteindelijk 85 inzittenden van de auto's zijn geëvacueerd. Enkele automobilisten die waren blootgesteld aan dampen van de lekkende gevaarlijke stof, kregen last van ademhalingsmoeilijkheden. Een van hen is naar het ziekenhuis van Venlo gebracht. 

De onbeheerde auto's werden bewaakt door de politie, terwijl de brandweer eventuele resten zoutzuur van de voertuigen spoelde. Het is nog onbekend of de zoutzuurwolk de auto's heeft aangetast. 

Verkeerschaos

Het ongeval veroorzaakte een urenlang verkeerschaos. De schoonmaakwerkzaamheden waren woensdag aan het begin van de avond nog aan de gang en de A73 was in beide richtingen dicht.

De Waalse chauffeur van de tankwagen moest uitwijken naar een andere rijstrook omdat er voor hem een file stond. Door die manoeuvre raakte de tankwagen een vrachtwagen en is het zoutzuurlek ontstaan, liet zijn werkgever TTS in België weten. De chauffeur was van Duitsland op weg naar Frankrijk met 25 ton zoutzuur.

'Beangstigende situatie'

De situatie voor de automobilisten was volgens burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen "penibel en beangstigend", maar een acuut gevaar voor de volksgezondheid is er door snelle maatregelen niet geweest. Dat zei De Boer woensdagmiddag op een persconferentie. 

In de wijk Merum in Roermond werden de sirenes uit voorzorg geactiveerd om bewoners te waarschuwen voor mogelijke gevolgen, legde de burgemeester uit.

Inwoners kunnen last hebben gehad van prikkelende huid en tranende ogen, maar dat gebeurt dan meteen en wordt later niet erger.

Video: Tankwagen lekt zoutzuur op snelweg

Damp

De eerste beelden lieten zien dat er veel damp vrij was gekomen. Inmiddels lijkt die te zijn weggetrokken. De brandweer zegt het zoutzuur met schuim te hebben afgedekt. De situatie met de tankauto is onder controle.

De hulpdiensten sloegen rond 12.30 uur groot alarm. Er werden een traumahelikopter en twee SIGMA-teams voor snel inzetbare medische assistentie opgeroepen. Ook zijn er achttien brandweerwagens opgeroepen, waaronder een speciaal schuimblusvoertuig.

Zoutzuur, de waterige oplossing van het gas waterstofchloride, is een gevaarlijke stof. Bij aanraken kan het de huid aantasten en brandwonden veroorzaken, ogen en luchtwegen irriteren en als het ingeslikt wordt, tast het de keel en slokdarm aan. De scheikundige benaming is HCl.

Bekijk de locatie:

Actuele verkeersinformatie