Alle Wateringers kunnen in de loop van dinsdagavond weer hun huis in en uit. Eerder gold er een noodverordening in de plaats vanwege een grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag woedde en waarbij asbest vrijkwam.

Om 21.00 uur werd de laatste straat vrijgegeven. Dit heeft een woordvoerster van de gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, dinsdagavond gezegd. 

Bewoners van ongeveer tweehonderd huizen moesten dinsdag de hele dag binnenblijven als gevolg van de brand. Ook werden 36 mensen geëvacueerd.

De gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, geeft mensen in het 'asbestgebied' wel het dringende advies om binnen te blijven. Bewoners moeten hun huis via de voordeur ingaan en mogen de tuin nog niet in.

Een gespecialiseerd bedrijf maakt de wijk in fases schoon. Begonnen werd met de straten, trottoirs en paadjes. Openbaar groen dat nog niet is schoongemaakt, blijft afgezet met linten. Volgens een gemeentewoordvoerster kan de schoonmaakoperatie nog enkele dagen duren.

Verfloods

De brand woedde in een verf- en behangloods aan de Poeldijkseweg in de Zuid-Hollandse plaats. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Doordat het regende, werden geen losse vezels in de lucht gemeten. Daardoor was er geen risico op het inademen van asbest, aldus de gemeente. Maar er kwamen wel grotere asbestdelen vrij.

De asbestdeeltjes die bij de brand vrijkwamen, kwamen neer in Wateringen en zelfs in een stukje van buurgemeente Den Haag. De noodverordening werd ingesteld voor het gebied in Wateringen waar de gevaarlijke deeltjes waren neergekomen. Ook waren de toegangswegen tot het dorp afgesloten.

De gemeente is de hele dag bezig geweest met asbest verwijderen. Tijdens de opruimwerkzaamheden mochten mensen hun huizen niet verlaten om verspreiding van de stofdeeltjes te voorkomen. 

Volgens de gemeente is de noodverordening die werd afgekondigd goed nageleefd.

Naaldachtige vezels

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Wie asbestdeeltjes inademt, kan onder andere longvlieskanker, asbestose of longkanker krijgen. Dat zijn ernstige en meestal ongeneeslijke ziekten met een lange lijdensweg.

Achtergrond: Asbest blijft lang gevaarlijk