Bewoners van circa tweehonderd woningen in Wateringen moeten dinsdag binnenblijven omdat er asbest is vrijgekomen bij een brand in een verf- en behangloods. 

In een deel van de plaats in het Westland geldt een noodverordening. Wat is asbest voor spul?

Het is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Vroeger werd het verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen.

Ook zat het in vinylvloerbedekking en huishoudelijke apparaten en werden er paden en wegen mee verhard.

Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan asbest?

Wie asbestdeeltjes inademt, kan onder andere longvlieskanker, asbestose of longkanker krijgen. Dat zijn ernstige en meestal ongeneeslijke ziekten met een lange lijdensweg. Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.

Zijn er nog veel mensen die asbestziekten oplopen?

Volgens het Instituut Asbestslachtoffers neemt het aantal asbestslachtoffers gestaag af. Dat komt doordat werken met asbest sinds de jaren tachtig is verboden. Van het aantal asbestdoden zijn twee derde mannen ouder dan 65 jaar.

Mag je asbest zelf verwijderen?

In principe niet. Het weghalen, bijvoorbeeld bij de sloop van een pand, is aan strenge regels gebonden. Alleen als het niet kan beschadigen en geen asbestvezels kunnen vrijkomen, mag je zelf een beperkte hoeveelheid asbest verwijderen. In alle andere gevallen moet een gecertificeerd bedrijf het doen en moet het worden gemeld bij de gemeente.

Waar werden recentelijk grote asbestvondsten gedaan?

Vorige maand werd het centrum van Roermond afgesloten nadat veel asbest was vrijgekomen bij een brand in twee botenloodsen.

In de zomer van 2012 werden 174 woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ontruimd na de vondst van asbest in flats aan de Stanleylaan.

In 2001 werd groot alarm geslagen rond het schip Otapan in de Amsterdamse haven. Aan boord was 26 ton asbest en de bemanning was zelf bezig het spul illegaal te verwijderen. Pas na vijf jaar touwtrekken vertrok het schip naar Turkije om gesloopt te worden.

In 2001 kwam ook een grote asbestverontreiniging aan het licht in Goor, in Twente. Daar waren wegen verhard en sloten gedempt met gratis asbestafval van de Goorse asbestfabriek Eternit. De sanering duurde drie jaar.