Drie mannen zijn dinsdagmorgen opgepakt bij een grote politieactie in en rond Nijmegen. De mannen, van wie er twee lid zijn van motorclub No Surrender, zijn mogelijk betrokken geweest bij twee ontvoeringen in oktober vorig jaar.

Ze weten ook meer van een enorme hennepkwekerij die is ontmanteld in Dodewaard. Daarvoor zitten zes Nijmegenaren al sinds november vorig jaar vast.

De politie viel dinsdagmorgen rond 05,00 uur met ongeveer honderd mensen binnen in huizen, garageboxen en bedrijfspanden in Nijmegen, Groesbeek, Lent en Beuningen.

In de Nijmeegse wijk Waterkwartier is ook een café doorzocht.

Bij doorzoekingen op totaal negen adressen heeft de politie eveneens wapens en munitie gevonden. Ook zijn drugs en geld aangetroffen. Twee auto's, een motor en computers zijn in beslag genomen. 

Waterkwartier

In het Waterkwartier ontstond grote onrust na de ontvoeringen van een man en een vrouw. De vrouw is familie van een van de voor de hennepkwekerij opgepakte verdachten.

Ze werd bedreigd met een vuurwapen en in een auto getrokken. De ontvoerders wilden geld zien, maar gingen er uiteindelijk vandoor toen ze merkten dat de politie was gewaarschuwd. 

Een week later werd een man uit dezelfde buurt ontvoerd en later weer vrijgelaten. De politie onderzoekt wat de motorclub met de zaken te maken heeft, zegt een woordvoerder.

Spullen

Bij de invallen dinsdagmorgen is een grote hoeveelheid spullen in beslag genomen. De politie kan pas later dinsdag zeggen wat er precies is meegenomen. Specialisten van Defensie hebben verborgen ruimtes in de panden opgespoord.