Bewoners van ongeveer tweehonderd huizen in Wateringen (Zuid-Holland) moeten dinsdag waarschijnlijk de hele dag binnenblijven, omdat bij een grote brand in de nacht van maandag op dinsdag asbest is vrijgekomen.

De gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, heeft een noodverordening ingesteld voor het gebied waar het asbest is neergekomen. De toegangswegen tot de wijk zijn afgesloten.

De gemeente verwijdert het asbest zo snel mogelijk, maar laat weten dat het zeker de hele dag gaat duren. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het opruimen voorspoedig.

Tijdens de opruimwerkzaamheden mogen mensen hun huizen niet verlaten om verspreiding van de stofdeeltjes te voorkomen. 

De gemeente zette dinsdagochtend vroeg naar eigen zeggen geluidswagens in om instructies door te geven.

Geëvacueerd

Vanwege de brand waren al 36 mensen geëvacueerd. Zij werden opgevangen in het gemeentekantoor en zijn inmiddels bij familie of bekenden ondergebracht. Ze mogen tijdens de opruimwerkzaamheden niet terugkeren naar hun woning. Waarschijnlijk kan een deel dinsdagavond terugkeren.

De Wateringers die in het gebied wonen waarvoor de noodverordening geldt, geven goed gehoor aan de maatregel. Tot nu toe lijkt het erop dat iedereen zich eraan houdt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Aan het eind van de ochtend konden de eerste huizen worden vrijgegeven. Bewoners worden huis aan huis persoonlijk geïnformeerd als ze weer naar buiten mogen. Zoals het er nu naar uitziet worden in de loop van de dag de straten vrijgegeven.

Den Haag

Na de brand in Wateringen zijn ook geringe hoeveelheden asbest over de gemeentegrens gewaaid en in Den Haag terechtgekomen. Het gaat om vier straten in het stadsdeel Escamp dat aan Wateringen grenst.

Drie brandweerwagens zijn aan de slag gegaan om die straten en auto’s schoon te spuiten. De straten krijgen hierna een veegbeurt. Er is geen noodverordening van kracht zoals in Wateringen, aldus de gemeente Westland.

Fasegewijs

Het schoonmaken gaat fasegewijs. Eerst wordt begonnen met de straten, trottoirs en paadjes naar de woningen, zodat mensen weer hun huis in en uit kunnen als dit karwei erop zit.

Volgens de woordvoerder van de gemeente komen daarna de tuinen en daken aan de beurt. Een gespecialiseerd bedrijf maakt schoon en werkt van de buitenkant in het gebied naar binnen toe.

De gemeente adviseert daarom tuinen en daken te vermijden. Ook speeltuinen moeten tot nader bericht niet gebruikt worden. 

'Verplichte vrije dag'

Burgemeester Sjaak van der Tak benadrukt dat het binnenblijven in het belang van de bewoners is. "Het wordt een verplichte vrije dag. Maak er wat er wat gezelligs van", zei hij op NPO Radio 1.

Als het niet anders kan, zoals bij ziekenhuisbezoek, mogen mensen onder begeleiding hun woning uit. Dan worden speciale voorzieningen getroffen. Wie terugkomt van nachtdienst, mag wel naar hun huis toe, zei de burgemeester.

Wie zonder toestemming zijn huis uit gaat, mag door de politie worden opgepakt. Bij het gebied komen plekken waar mensen hun schoeisel en auto's kunnen afspoelen.

Doordat het regende zijn er geen losse vezels meer in de lucht gemeten, waardoor er geen risico is op het inademen van asbest, aldus de gemeente. Maar er liggen wel grotere asbestdelen. Het gevaar bestaat dat lopende of rijdende mensen de asbestdelen verder zouden verspreiden.

Video: Honderden mensen Wateringen mogen huis niet uit

Veel rook

Bij de brand in een verf- en behangloods aan de Poeldijkseweg kwam behoorlijk veel rook vrij, zei een woordvoerster van de veiligheidsregio. Het pand is in vlammen opgegaan.

De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar woningen aan de achterkant van de loods en had de brand rond 3.30 uur onder controle. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Achtergrond: Asbest blijft lang gevaarlijk

Heeft u foto's bij dit nieuws? Zet ze hier op NUfoto.nl