De patiënt die maandag in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht is onderzocht wegens wegens het vermoeden van ebola, is weer uit isolatie.

De ziekteverschijnselen passen niet bij een ebolabesmetting. Dit heeft het RIVM maandagavond laat laten weten.

De patiënt had eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst, maar heeft geen contact met ebolapatiënten gehad.

Bij terugkomst ontwikkelde hij ziekteverschijnselen. De afgelopen weken zijn vaker patiënten beoordeeld die klachten hadden na terugkeer uit een risicogebied voor ebola.

In december werd een Nigeriaanse hulpverlener met ebola in Utrecht opgenomen. De man is genezen en vertrok eind december weer naar Liberia. Enkele dagen geleden werd bekend dat de mensen die hem hebben verpleegd en verzorgd zelf niet ziek zijn geworden.

Getraind

Het RIVM wijst erop dat de medische staf en de verpleging van het UMC Utrecht zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met een verdenking van ebola.

Tijdens de verpleging van dergelijke patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of met lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen, zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden, aldus het RIVM.

Inmiddels zijn sinds de laatste grote uitbraak meer dan 8.200 mensen aan ebola gestorven. Meer dan twintigduizend mensen zijn besmet geraakt. Ebola heerst vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola? | Waarom een Nigeriaanse ebolapatiënt naar Utrecht komt

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola