Het aantal inbraken is tijdens de afgelopen feestdagen flink gestegen. Tijdens oudejaarsnacht en nieuwjaarsdag zijn minstens 322 inbraken gepleegd.

Op eerste en tweede kerstdag waren inbrekers ook actiever dan normaal, met respectievelijk 255 en 224 keer. Op 5 december werden eveneens meer inbraken gepleegd, namelijk 237 keer.

Gemiddeld wordt 127,6 keer per dag ingebroken in de afgelopen negen maanden. Dat blijkt uit gegevens van de politie. 

Voor de kerst waarschuwde de politie nog voor extra activiteit van inbrekers tijdens de kerstdagen. Ondanks die waarschuwing steeg tijdens de feestdagen in 231 van de 403 gemeenten het gemiddeld inbraken per dag.

December

"De ervaring leert dat in de maand december de meeste inbraken worden gepleegd", aldus een woordvoerster van de politie. Onlangs bleek wel dat het aantal inbraken in december met 23 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

"Juist omdat het inbrekers nog vaak te makkelijk wordt gemaakt door bewoners, hebben wij in november een campagne opgezet. Elke woninginbraak is er één teveel."

Inbrekers waren tijdens de feestdagen extra actief in de grote gemeenten. In bijna alle grote dertig gemeenten werd een stijging gemeten, behalve in Amsterdam en Leiden. In de dertig kleinste gemeenten was slechts een stijging in acht gemeenten.

Kwartaal

Het aantal inbraken is in de laatste drie maanden van het jaar flink gestegen. In de voorgaande twee kwartalen was telkens sprake van zo’n 14.000 inbraken, maar in oktober, november en december werden 19.729 inbraken bij de politie aangegeven.

Relatief gezien is vooral in welgestelde gemeenten ingebroken. Blaricum had met 60,9 inbraken per 10.000 huishoudens de meeste activiteit. Ook in Laren (60,3 inbraken per 10.000 huishoudens), Baarle-Nassau (59,4) en Alphen-Chaam (58,8) kreeg de politie veel meldingen van inbraak.