Terreurverdachte Sabir K. wordt voorlopig niet uitgeleverd. In een kort geding heeft André Seebregts, de advocaat van K., toegezegd gekregen dat een eventueel hoger beroep in de zaak wordt afgewacht. 

Dat zegt Seebregts tegen NU.nl. Op 20 januari wordt het vonnis van de voorzieningenrechter schriftelijk bekendgemaakt. Daarna is het volgens Seebregts zeer waarschijnlijk dat een van de twee partijen in het proces in beroep gaat. 

Seebregts benadrukte donderdag in het kort geding dat de rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van de Nederlands-Pakistaanse K. nog altijd niet is opgehelderd.

Ook de brief die het Amerikaanse ministerie van Justitie in oktober aan Nederland stuurde, heeft volgens Seebregts niet geleid tot nieuwe inzichten. In die brief weerspreekt Amerika dat het op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de aanhouding van K.  

De Nederlandse rechter heeft K.'s uitlevering eerder verboden. Er was te veel onzekerheid blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de arrestatie en marteling van K. in Pakistan. K. beraamde volgens de Amerikanen aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan. 

De rechter stak er een stokje voor dat K. zou worden uitgeleverd aan het land dat hem mogelijk heeft laten folteren. De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het gerechtshof eerder, maar na de Amerikaanse brief werd K. toch weer opgepakt om uitgeleverd te worden. 

Dit moet u weten over de zaak tegen Sabir K.