Nederland krijgt vrijdag en zaterdag te maken met stormachtig weer. Aan de kust kunnen windstoten oplopen tot honderd kilometer per uur. 

Dat melden verschillende weerbureaus donderdag. Het KNMI heeft code geel aangekondigd voor alle provincies.

Vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van tachtig tot honderd kilometer per uur. Landinwaarts loopt de windsnelheid op tot negentig kilometer per uur.

Zaterdag worden er opnieuw zware windstoten verwacht. Bovendien verlopen de komende twee dagen regenachtig, wel is het met een temperatuur van twaalf graden uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar.

Volgens weeronline.nl is er zowel vrijdag als zaterdag in het noordwesten zelfs kans op zuidwesterstorm met windkracht negen.

Waterstand

Ook is er in het noorden van Nederland de komende dagen kans op hoge waterstanden. Dat komt door de harde wind. Ook kunnen weggebruikers en schippers in Nederland hinder ondervinden van het stormachtige weer, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Vooral langs de noordelijke kust (Den Helder, Harlingen en Delfzijl) en op het IJsselmeer worden de komende dagen verhoogde waterstanden verwacht. Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwingsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen.

De verwachte waterstanden zijn niet ongebruikelijk en komen enkele keren per jaar voor.

Kouder

Zondag daalt de temperatuur weer naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Het wordt een gure dag met  kans op winterse buien met natte sneeuw of hagel.

Daarbij waait een krachtige tot stormachtige noordwestenwind waardoor de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt komt.

Na het weekend houdt het natte en windrijke weer aan.

Bekijk het weerbericht hier