De Hoge Raad heeft een nieuw onderzoek ingesteld naar een dubbele moord in Sittard uit 2003. Getuigenverklaringen worden in twijfel getrokken. 

Dat meldt de Volskrant donderdag. 

Bij de dubbele moord uit 2003 werd een echtpaar in hun woning in Sittard doodgeschoten. Voor de moord op het echtpaar zit een man al ruim tien jaar vast. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, op basis van een getuigenverklaring van de 9-jarige kleindochter van het echtpaar.

Bij de moord op haar opa en oma werd zij zelf ook door het hoofd geschoten. Anderhalf jaar na de schietpartij wees zij de verdachte aan als dader op basis van haar herinneringen.  

De advocaat van de verdachte heeft echter negen nieuwe feiten neergelegd bij de Advies Commissie Afgesloten Rechtszaken (ACAS), die ontlastend zijn voor de verdachte. Het belangrijkste feit is een rapport van twee neuropsychologen waaruit zou blijken dat de hersenschade van een 9-jarige kleindochter van het echtpaar dusdanig is, dat herinneringen aan de schietpartij onmogelijk zijn. Daarmee verdwijnt de grondslag voor de veroordeling van verdachte Olaf H. 

Het ACAS heeft de Hoge Raad geadviseerd een forensisch neuroloog onderzoek te laten doen naar het medisch dossier van de inmiddels volwassen kleindochter van het doodgeschoten echtpaar. De procureur-generaal heeft dat advies overgenomen en heeft neuropsycholoog Cees Jonker hiervoor aangewezen. Op basis van de conclusie van dat onderzoek, gaat de Hoge Raad ook andere ontlastende feiten onderzoeken. 

Bloedspoor

Het ACAS wil in dat geval een miniem bloedspoor laten onderzoeken dat destijds gevonden werd op het tuinhek bij het huis van de slachtoffers. De bloedvlek was destijds te klein om een dna-profiel vast te kunnen stellen. Dit is met de huidige technieken misschien wel mogelijk oordeelt de advocaat-generaal. 

Verdachte Olaf H. heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd. Hij was volgens eigen zeggen aanwezig in de woning op het moment dat gruwelijkheden zich voltrokken, maar die zou een onbekende man op zijn geweten hebben. H zou zich destijds voor deze persoon verscholen hebben en daarna naar Roemenië zijn gevlucht samen met zijn vriendin en broer.

Drie dagen later meldde hij zich bij de politie in Sittard, toen hij hoorde dat hij werd gezocht.