Donderdag is besloten dat de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. voorlopig niet uitgeleverd hoeft te worden aan Amerika. Dit moet u weten over de slepende kwestie. 

Amerika wil Sabir K. berechten wegens terreur. 

Volgens de VS heeft K. in Afghanistan een zelfmoordaanslag beraamd op een Amerikaanse basis. Hij werd in september 2010 in Pakistan opgepakt. Minister Ivo Opstelten heeft altijd gezegd gehoor te willen geven aan het Amerikaanse uitleveringsverzoek. 

K. claimt in Pakistan met medeweten van de Amerikanen te zijn gemarteld.

Hij zou door de Pakistaanse geheime dienst ISI zijn gefolterd en Amerikanen zouden daarbij betrokken zijn geweest. Volgens advocaat André Seebregts heeft de Nederlandse Staat onvoldoende gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken is geweest bij de vermeende martelpraktijken in Pakistan. Dat moet volgens hem eerst goed onderzocht worden.  

Het gerechtshof gaf de advocaat van K. vorig jaar gelijk. 

En afgelopen juli bevestigde de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof in Den Haag. De Raad stelde dat het hof de Nederlandse autoriteiten de gelegenheid bood om te onderzoeken of de Amerikanen inderdaad een rol speelden bij de foltering van K. Dat gebeurde niet en daarom ''heeft het hof mogen oordelen dat de uitlevering moet worden verboden", volgens de Raad. K. leek in Nederland te kunnen blijven. 

Maar een brief uit Amerika veranderde de zaak plotseling.

In oktober weersprak het Amerikaanse ministerie van Justitie per brief dat de VS op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de aanhouding van K. in Pakistan. K. werd in Den Haag opnieuw opgepakt. Volgens Opstelten kan hij nu alsnog worden uitgeleverd. 

Advocaat Seebregts spande een kort geding aan. 

Daarmee probeert hij nu alsnog te voorkomen dat K. wordt uitgeleverd. De zaak is donderdag in Den Haag behandeld. Op 20 januari doet de voorzieningenrechter uitspraak. Het is waarschijnlijk dat vervolgens een van de twee partijen in het proces in beroep gaat. De rechter heeft bepaald dat dat beroep afgewacht dient te worden voordat K. uitgeleverd mag worden.