Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval juwelierszaak Goldies in Deurne eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Ze schoot de twee aanvallers dood.

Advocaat Bénédicte Ficq begint een zogeheten artikel 12-procedure, vertelt ze woensdag.

Zo willen de nabestaanden zorgen dat de rechter dwingt het Openbaar Ministerie (OM) alsnog vervolging in te stellen. Ficq: ''De nabestaanden willen dat een rechter zich over hun dood buigt.''

Het OM kwam eerder tot de conclusie dat de juweliersvrouw het vuur opende uit noodweer en dat ze niet hoeft te worden vervolgd. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de klaagschriften inmiddels binnen en behandelt procedure in april, meldt een woordvoerster. Die behandeling is achter gesloten deuren.

''Het gaat toch om de dood van twee jonge mannen'', licht Ficq toe. ''Daarom willen nabestaanden dat een rechter naar de zaak kijkt. Dit had overigens misschien vermeden kunnen worden als de nabestaanden iets van oprechte spijt te horen hadden gekregen. Maar ze hebben geen enkele reactie gehad.''

Twee overvallers

Beelden van de overval die het Openbaar Ministerie eerder toonde, laten zien dat er twee overvallers binnenkwamen. Een spuit pepperspray in het gezicht van juwelier Willy. Zijn vrouw Marina volgt de gebeurtenissen op de bewakingsbeelden die in het kantoor te zien zijn.

Ze pakt het geladen vuurwapen dat haar man na een eerdere overval aanschafte, als de overvallers haar man dreigen dood te schieten. Ze lost door een kleine deuropening het eerste schot als een overvaller het kantoor binnendringt. Hij wordt fataal geraakt in het hart. De tweede overvaller schiet ze dood tijdens zijn worsteling met haar man.

Derde verdachte

De derde verdachte van de overval op juwelier Goldies in Deurne vorig jaar komt 25 maart voor de rechter.  Dat is woensdag uit de pro-formazitting in de rechtbank in Den Bosch gekomen. 

Het Openbaar Ministerie beschouwt de 27-jarige man als het brein achter de overval, zei zijn advocaat Gerard Spong eerder. Hijzelf ontkent enige betrokkenheid.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne