Het Openbaar Ministerie (OM) is aan zet om met een voorstel te komen over de voortgang van liquidatieproces Passage, waarin zich in een hoog tempo nieuwe ontwikkelingen hebben voorgedaan.

Dat zegt advocaat Nico Meijering in gesprek met NU.nl. Meijering verdedigt in het proces hoofdverdachten Dino S. en de recent in Istanbul geliquideerde Ali A..

Vrijdag komen het hof, OM en de verdediging weer samen tijdens de eerste regiezitting van het nieuwe jaar in het Passageproces.

De omvangrijke strafzaak draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Duidelijkheid over de voortgang van de zaak, na de arrestatie van Willem Holleeder half december, is een noodzaak.

De verdediging van de hoofdverdachten eiste direct na de arrestatie van Holleeder al opheldering van het OM, omdat in het Passageproces deels dezelfde feiten worden behandeld als waar Holleeder voor is opgepakt.

Nu heeft ook het hof het OM met klem verzocht vrijdag met een voorstel te komen.

Ongekend

Volgens het OM heeft Holleeder, samen met anderen, opdracht gegeven vastgoed- en hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006) om het leven te brengen.

Fred Ros, kroongetuige van het OM in het Passageproces, verklaarde dat zowel Passage-hoofdverdachte Dino S. als Holleeder opdracht heeft gegeven voor de liquidaties.

"Het proces loopt nog meer vertraging op, dan we al hadden. De situatie die zich voordoet, is ongekend", stelt Meijering.

Volgens Meijering is het niet meer te voorkomen dat straks in twee verschillende rechtszaken, bij de rechtbank en bij het Gerechtshof, over dezelfde feiten wordt gesproken. 

"Een gigantisch procedureel probleem", noemt Meijering het. "Op twee borden wordt geschaakt, terwijl het ene schaakbord niet zonder het andere kan, onderzoeksresultaten moeten over en weer, we krijgen te maken met een ondoordringbaar woud, in een proces dat überhaupt al sinds april 2007 loopt."

Behapbaar

"Het OM is verantwoordelijk voor het in zee gaan met kroongetuige Fred Ros, die wij, als verdediging, in 2015 verder zullen ontmaskeren. En het OM kiest ervoor om Holleeder aan te houden. Zij maken deze bewegingen", aldus de advocaat.

Meijering stelt dat "de bal duidelijk bij het OM ligt om het proces behapbaar te houden" en verwacht vrijdag een voorstel.

Volgens de advocaat ligt het voor de hand dat het OM voorstelt het proces te versnellen. "Een mooi streven, totdat het kleinste recht van de verdediging in het geding komt. Met levenslang op het spel, wensen wij al onze rechten uit te kunnen oefenen."

Over de verwachte duur van het proces is Meijering niet erg optimistisch. "Dit proces komt dit jaar niet tot een einde. Ik voorspel zelfs dat het in 2016 ook niet tot een einde komt. En dat is slecht nieuws voor de verdachten", stelt Meijering.

Gehoor geven

Het OM wil voorafgaand aan de regiezitting niet reageren op de inhoud van de zaak of de voortgang van de zaak.

"Het OM wil eerst op de zitting gehoor geven aan de uitnodiging van het hof aan het OM tot de verstrekking van een beredeneerd voorstel over (onder meer) de voortgang van de behandeling van de Passage-zaken en daar niet in de media op vooruitlopen", zegt het OM in een reactie.

Ali A.

De dood van Ali A. zal mogelijk volgens Meijering vrijdag ook ter sprake komen. A. werd voor de feestdagen in het Turkse Istanbul geliquideerd. De cliënt van Meijering werd door het OM gezien als een 'grote vis' in het liquidatieproces.

Kroongetuige Ros verklaarde in het proces dat A. opdracht gaf tot de moord op voetbalclubvoorzitter Nedim Imaç en tevens plannen liet maken om drugshandelaar Atilla Önder van het leven te beroven.

Ook zou A. Ros hebben betaald voor de moord op Van der Bijl in 2006 en zou hij onder meer bij de opdrachtgevers van de liquidatie van Houtman horen.

Over de consequenties van de dood van A. voor het proces wil Meijering voorafgaand aan de zitting nog niets kwijt.

Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen