Bij schokdemperproducent Koni in Oud-Beijerland is dinsdagmorgen brand uitgebroken. Een woordvoerder van de brandweer sprak van een zeer grote brand.

De brand is inmiddels onder controle. De brandweer heeft dinsdag aan het eind van de ochtend het sein brand meester gegeven.

Door de brand is in delen van de Zuid-Hollandse plaats roet neergedaald.

Tegen het middaguur gaf de brandweer het sein brand meester. Het advies voor omwonenden om tijdens het nabluswerk ramen en deuren dicht te houden, is ingetrokken.

De gemeente raadt bewoners aan contact met het roet te vermijden en als dat toch gebeurt handen te wassen en schoeisel te reinigen. De gemeente ruimt de neergevallen roetdeeltjes op.

Tekenkamer

De brand, die zou zijn uitgebroken in de tekenkamer van het bedrijf, werd dinsdag om 07.00 uur ontdekt. In de buurt is een woonwijk. 

De brand was moeilijk te bestrijden omdat de brandhaarden in het plafond zaten. Volgens de brandweer is de fabriekshal gespaard gebleven.

Niemand raakte gewond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Stankoverlast

Een aantal scholen in de omgeving van de brand heeft vanwege de stankoverlast vrijwillig de leerlingen naar huis gestuurd. De gemeente had daar nog geen opdracht voor gegeven. 

Koni is een wereldwijd bekende leverancier van schokdempers en is vooral bekend om hun autosport-activiteiten, waaronder in de Formule 1. 

Video: De eerste beelden van de brand