Huizenbezitters in het dorp Moerdijk hebben zich maandag massaal gemeld voor een taxatie om hun huis in de toekomst eventueel aan de gemeente te verkopen.

Ruim driehonderd huiseigenaren kunnen zich tot 1 mei melden voor een taxatie op kosten van de gemeente. Op de eerste dag van de aanmeldperiode kreeg de gemeente maandag al een reactie van zestig eigenaren.

Moerdijk biedt huiseigenaren de kans om te vertrekken vanwege de groei van de haven en industrie. De gemeente betaalt dan 95 procent van de taxatiewaarde van hun huis. De verwachting is dat ongeveer de helft weg wil.

Volgens de gemeente wil het aantal aanmeldingen voor een taxatie niet zeggen dat veel inwoners snel willen verhuizen.

Advies

De taxatie nu is nodig als ze ooit vertrekken en dan van de regeling gebruik willen maken, legde een woordvoerster uit. De gemeente adviseert daarom iedereen om zijn huis te laten taxeren. ''Het advies wordt goed opgevolgd'', concludeert de woordvoerster.

Voor de regeling is 10 miljoen euro gereserveerd, maar in het uiterste geval is er 24 miljoen euro nodig. In 2030 betaalt het Havenschap Moerdijk alle kosten terug, is afgesproken.