De supersnelrechter in Den Haag heeft maandag de eerste raddraaiers van afgelopen jaarwisseling bestraft.

Een man van achttien jaar kreeg een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het in brand steken van een auto. Ook moet hij een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Daarnaast kreeg een 28-jarige man vier maanden (waarvan twee maanden voorwaardelijk), omdat hij zwaar vuurwerk naar twee agenten had gegooid.

Beide mannen moeten bovendien de komende twee jaar thuisblijven met oud en nieuw.

Toegekeken

​De 18-jarige Ousama M. heeft tijdens de jaarwisseling de rode auto van zijn buurvrouw in brand gestoken. Op beveiligingsbeelden was te zien dat hij dat samen met een paar anderen heeft gedaan.

Zelf hield de jongeman de rechter voor dat hij alleen heeft toegekeken toen brand werd gesticht met terpentine en vuurwerk. Wel noemde hij het ''niet leuk'' wat er met de auto van de buurvrouw is gebeurd. Omdat de buurvrouw slecht ter been is, is ze afhankelijk van het voertuig.

M. had naar eigen zeggen op oudjaarsavond whisky gedronken en wiet gebruikt. De jongen is werkloos en heeft een strafblad voor brandstichting en bedreiging. Hij zou eigenlijk deze week solliciteren voor een baan bij Albert Heijn.

De werkloze M. moet van de rechter ook een schadevergoeding van 1.000 euro betalen aan zijn buurvrouw in de Haagse Smitstraat, zodat ze een vergelijkbare auto kan kopen.

Zwaar letsel

De 28-jarige Richard M. hield maandag vol dat hij, eveneens in Den Haag, niet expres met vuurwerk had gegooid naar twee agenten. Hij heeft naar eigen zeggen "veel spijt" van het incident.

Maar de rechter acht bewezen dat hij heeft geprobeerd zwaar letsel aan de politieagenten toe te brengen en gaf hem een celstraf.

Een agente heeft verklaard dat ze tegen een muurtje stond geleund toen het stuk vuurwerk bij haar voeten explodeerde. Ze voelde de luchtdruk en hield er een piep in haar oren aan over. Een collega had gezien dat M. zich omdraaide en keek toen hij het vuurwerk gooide.

Tevreden

Het OM is tevreden over de snelrechtzittingen. ''Dit bewijst dat het werkt'', aldus persofficier Wouter Bos. ''Het is een krachtige reactie kort na de gebeurtenissen''. Door zwaar te straffen laat de rechter volgens hem zien dat de vergrijpen inderdaad zwaarder wegen tijdens de jaarwisseling. Het OM eist tijdens oud en nieuw fors hogere straffen.

Twee andere zaken werden maandag aangehouden. In het geval van een man die zich verzette in een politiebusje vond de rechter dat zijn wangedrag niet te maken had met de jaarwisseling. De man moet wel tien dagen zitten. Maar hij kreeg geen strafverzwaring vanwege het feit dat het tijdens oud en nieuw was gebeurd.

Video: Bekijk de uitspraak van de rechter