Minder dan tien ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen hebben met de maandag gelanceerde hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) gebeld.

Dat meldde Chakib Lamnadi van de organisatie. ''Het bellen gaat nog steeds door.''

Lamnadi zegt dat er contact is geweest met een vader wiens zoon nu een maand verdwenen is. Hij wil uit privacyoverwegingen niet zeggen uit welke plaats de vader komt. Deze man is nu gekoppeld aan een vertrouwenspersoon die hem verder zal helpen.

Ook moeders belden. Zij maken zich zorgen om een aantal van hun kinderen. Deze moeders worden eveneens verder geholpen, benadrukt Lamnadi.

Het SMN heeft de hulplijn gelanceerd als antwoord op de toenemende onrust over radicalisering onder jongeren in de samenleving en vooral in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De hulplijn dient volgens SMN om het ouders makkelijker te maken om advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen.

''Veel ouders maken zich grote zorgen over hun kinderen. Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen'', aldus de organisatie. ''Tot nu toe zijn er ongeveer 160 jongeren naar Syrië en Irak vertrokken.'' Volgens de organisatie neemt dit aantal nog steeds toe.

Vertrouwenspersonen

Ouders kunnen bellen naar het telefoonnummer 06-81893529. Daarachter staan twintig opgeleide vertrouwenspersonen klaar om ouders en familieleden in vertrouwelijkheid te adviseren.

Deze vertrouwenspersonen geven advies, maar kunnen ook mensen doorverwijzen naar ''de geëigende instanties.'' Daarvoor moet de beller wel eerst toestemming geven, benadrukt SMN.

''Het uiteindelijke doel is ouders en familieleden in staat te stellen signalen van radicalisering te duiden en de hulpmogelijkheden bij probleemsituaties beter te benutten'', legt de organisatie uit. Het SMN informeert de ouders via moskeeën, lokale organisaties en sociale media over het bestaan van deze hulplijn.