De afgelopen jaarwisseling heeft in totaal 71.582 klachten opgeleverd op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat is ruim twintig procent minder dan het jaar daarvoor.

Dat heeft het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte zondag gemeld. Bonte is een van de iniatiefnemers van het meldpunt.

Uit de daling van het aantal klachtent blijkt volgens het raadslid dat strengere maatregelen tegen overlast, zoals vuurwerkvrije zones, effect hebben. Het meldpunt sloot zaterdag om middernacht.

Mensen klaagden onder meer over schade door vuurwerk, gevaarlijke situaties op straat of smog door vuurwerk. Op 1 januari stond de teller op 68.000, op zaterdagochtend op ruim 70.000. Op oudejaarsavond zelf kwamen vijfduizend meldingen binnen.

Video: Minder klachten over vuurwerkoverlast

GroenLinks

Achter het meldpunt zitten 25 lokale GroenLinks-fracties. Volgens hen storen steeds meer mensen zich aan vuurwerkoverlast rond oud en nieuw. De initiatiefnemers bundelen de klachten binnenkort in een rapport en overhandigen dit aan de Tweede Kamer en aan 25 burgemeesters.

"GroenLinks ziet het liefst dat er uiteindelijk geen vuurwerk meer wordt afgestoken door particulieren, maar dat gemeentes daarvoor in de plaats professionele vuurwerkshows organiseren", laat Bonte weten.

Alles over de jaarwisseling in ons dossier