Diverse Marokkaanse organisaties hebben zaterdag aangifte gedaan tegen mensen die oproepen om brand te stichten in moskeeën.

Dat meldt RTL Nieuws.

De aanleiding voor de aangifte is vooral de Facebookpagina Steun de PVV, waarop eerder deze week oproepen stonden om in Nederland hetzelfde te doen als in Zweden.

Hier vonden de laatste week diverse incidenten plaats in islamitische gebedshuizen. Op Eerste Kerstdag raakten in Eskilstuna vijf mensen gewond bij een aangestoken brand in een moskee. En op nieuwjaarsdag werd een brandbom naar een moskee in Uppsala gegooid.

Burgerwacht

De Marokkaanse organisaties vinden de reacties veel te ver gaan. Bovendien zijn veel Nederlandse moslims bang dat er daadwerkelijk gehoor gegeven wordt aan de oproepen.

Moskeeën overwegen zelfs extra veiligheidsmaatregelen door te voeren. Zij zetten bijvoorbeeld al camera's in om de gebedshuizen te bewaken, en er zijn burgerwachten ingesteld die in de nacht de omgeving in de gaten kunnen houden. Dat zei een vertegenwoordiger van de moskeeën zaterdagavond op lokale zender AT5.

Bezorgheid

De woordvoerder zegt van moskeebezoekers vragen te krijgen wat mensen zelf kunnen doen voor de beveiliging van de moskee. Ook zijn veel ouders bezorgd over de veiligheid van hun moskeebezoekende kinderen.

Fractieleider Setkin Sies van de Rotterdamse raadsfractie van ChristenUnie/SGP suggereert zaterdagavond op Twitter vrijdag al te gaan "waken bij moskeeën, zodat het recht op vrijheid van godsdienst ook in veiligheid kan".

Aanpakken

Ook Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch riep vrijdag het Openbaar Ministerie al op de zaak zeer serieus te nemen. Hij vindt de oproepen “onacceptabel” en wil dat Justitie hard optreedt tegen deze vorm van moslimhaat. Het OM zegt de aangiftes van de organisaties te gaan bestuderen.

De NOS meldt dat het Centraal Orgaan Moslims en Overheid minister Ivo Opstelten van Justitie een brief heeft gestuurd. Hierin vraagt de organisatie hoe de bewindsman de bedreigingen tegen moskeeën gaat aanpakken.

Verwijderd

Op de Facebookpagina zelf werd zaterdagavond lacherig gereageerd op de aangifte. “We hebben zelfs het RTL4-nieuws van 18.00 weten te behalen!”, staat er te lezen. "Nog even en er is een wereldrecord aan zielige mensen."

Eerder werden wel de desbetreffende berichten al van de site verwijderd, naar aanleiding van een artikel hierover op opiniesite Joop.nl.