Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen. Die oproep deed oogarts Tjeerd de Faber namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waarbij alle oogartsen zijn aangesloten, vrijdag in Nieuwsuur.

"We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dan kan niet de bedoeling zijn van een feestje", zei De Faber, zelf oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij deed een oproep aan politiek Den Haag om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk.

De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

'In Gijzeling'

De Faber zegt dat de kleine minderheid die vuurwerk afsteekt de rest van de feestvierders op straat "in gijzeling houdt".

Volgens Leo Groenveld, voorzitter van de vuurwerkbranche, zorgt vooral het illegale vuurwerk voor problemen. De Faber is het daar niet mee eens.