De 31-jarige Khalid A. krijgt geen straf voor het doodschieten van de 34-jarige Serviër Dalibor Spasic. 

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. A. schoot Spasic op 27 december 2013 een kogel door het hoofd, in de Sieg Vaz Diasstraat. Het slachtoffer overleed enkele uren later in een ziekenhuis.

A. heeft van meet af aan verklaard dat hij zich ernstig bedreigd voelde door Spasic en daarom zijn wapen heeft getrokken en heeft geschoten. Volgens de rechtbank kan niet worden uitgesloten dat er sprake is geweest van een noodweersituatie.

Daarom is A. op dit punt van de aanklacht ontslagen van alle rechtsvervolging. Dit had tot gevolg dat van de eis van veertien jaar cel vijf jaar overbleef: de vijf jaar legde de rechtbank op voor het schieten op de auto van de vrienden van Spasic en voor het bezit van het gebruikte vuurwapen.

Hasj

De achtergrond van het geweld zou een ruzie over een partij van 4 kilo hasj zijn. A. werd op de bewuste avond door twee mannen uit een café gehaald, om daar op straat een gesprek over te voeren.

Op zeker moment zag hij het latere slachtoffer op zich afkomen. Volgens A. trok hij een pistool; als reactie daarop haalde hij zijn eigen wapen tevoorschijn en schoot hij, met fataal gevolg, op Spasic. Er is geen vuurwapen bij hem gevonden.

Doodslag

De vier vrienden van Spasic gingen er in een auto vandoor. A. schoot enkele malen op de auto, wat volgens de rechtbank neerkomt op vier pogingen tot doodslag. Op de vluchtroute die de auto heeft afgelegd vond de politie later wel een doorgeladen vuurwapen, maar dit kon niet aan Spasic worden gelinkt.

Net als de officier van justitie hekelde de rechtbank het feit dat A. op de openbare weg, midden in een woonwijk, heeft geschoten. In het voordeel van de verdachte woog de rechtbank mee dat de gewelddadige confrontatie niet zijn initiatief is geweest.