Voor de brandweer is de jaarwisseling in Nederland een stuk rustiger verlopen dan vorig jaar. Er kwamen 4.253 brandmeldingen binnen. Dat is een kwart minder dan tijdens de vorige jaarwisseling.

De brandweer denkt dat een van de redenen is dat vuurwerk dit keer op oudjaarsdag pas vanaf het begin van de avond mocht worden afgestoken.

Het drukst was het voor de brandweer in Rotterdam en Den Haag. 40 procent van de meldingen kwam uit die twee regio's, zo blijkt uit een inventarisatie onder 25 korpsen.

Een paar grote branden sprongen er uit. In het centrum van Alkmaar woedde donderdagochtend een grote brand in meerdere panden. Daarbij werden uit voorzorg tientallen omwonenden geëvacueerd.

Uden

In Uden brandden twee basisscholen af en in Dirksland was er brand in een loods.

"Het betrof veelal kleine incidenten, zoals containerbrandjes, afvalbrandjes en haagbrandjes'', zo kijkt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland terug op de jaarwisseling. ''De regio's hebben zich goed voorbereid en de samenwerking met de andere hulpdiensten is goed verlopen.''

Tilburg

Bijzonder was een woningbrand in Tilburg. Twee buurtbewoners redden de twee bewoners en hun zes maanden oude baby. De brand ontstond in de meterkast.

Op enkele plaatsen in Nederland werden medewerkers van de brandweer tegengewerkt. Dat was het geval in Nijmegen, Culemborg, Hedel, Zeist en Amersfoort. In sommige gevallen werd vuurwerk naar de brandweer gegooid en moest de politie ingrijpen.

Ook bij het blussen van een vreugdevuur in Hoogeveen was inzet van politie nodig.

Rotterdam

Het korps Rotterdam-Rijnmond voert met 828 meldingen de lijst aan. In de regio Haaglanden moest de brandweer 743 keer op pad.

Van de 25 korpsen had het korps in Limburg-Noord het het rustigst. Daar kwamen 26 meldingen binnen.