In Scheveningen hebben donderdag tienduizend mensen deelgenomen aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Met een watertemperatuur van 7 graden, was het water iets warmer dan normaal.

De watertemperatuur lag de afgelopen jaren doorgaans rond de 6 graden tijdens de Nieuwjaarsduik.

De luchttemperatuur kwam uit op 4 graden. Door de wind lag de gevoelstemperatuur echter een stuk lager, op min 1 graad.

Een woordvoerster noemt het opvallend dat de vele duizenden deelnemers dit jaar tegelijk het water in renden na het startschot. "In eerder jaren gingen er altijd wel een paar eerder de zee in en dan is er meestal geen houden meer aan. Een minuut van tevoren begon het aftellen en klokslag 12.00 uur rende iedereen de zee in.''

De gemeente heeft het maximum aantal deelnemers aan de nieuwjaarsduik bepaald op tienduizend.

Andere plaatsen

Scheveningen was niet de enige plaats waar donderdag een nieuwjaarsduik werd georganiseerd. Ook op vele andere locaties werd er eentje georganiseerd, zoals in Den Bosch en Wijk aan Zee. In Zandvoort, de oudste en op één na grootste nieuwjaarsduik van het land, waren vijfduizend mensen aanwezig.

De duik is ook in veel andere landen een traditie aan het worden. "Nederlanders die in het buitenland wonen, organiseren hun eigen nieuwjaarsduik waar vaak veel mensen aan meedoen. Onder meer in Australië, Noorwegen en Curaçao hebben ze veel succes," aldus een woordvoerster van de organisatie.

Video: Nieuwjaarsduik Scheveningen druk en koud

Warmste duik

De warmste nieuwjaarsduik vond plaats in 2013. Toen was het volgens weerbureau weeronline.nl zelfs warmer dan 12 graden met als temperatuur van het zeewater net als nu een graad of 7.

"Voor de koudste nieuwjaarsduik moeten we terug naar 1997. Met -6,2 graden als maximumtemperatuur en een gevoelstemperatuur van ruim 10 graden onder nul was het ijs en ijskoud", aldus een woordvoerder donderdag.

Slechts één keer werd de landelijke nieuwsjaarsduik afgelast. Dat was in 2007. De ijskoude, harde wind in Scheveningen was toen spelbreker.

Upload foto's bij dit nieuws via NUfoto