Het vreugdevuur in Scheveningen heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van 15 bij 15 meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als 'grootste vreugdevuur ter wereld'.

Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

De houtstapel op het Scheveningse strand was volgens de organisatie 4.000 kuub groot. Dat komt neer op 30.000 pallets, aldus een woordvoerder donderdag.

Het oude record, ongeveer 1.700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers.

Twee vuren

Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren: Scheveningen-dorp bouwt traditiegetrouw een brandstapel ten noorden van de haven op het Noorderstrand; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Zij strijden om het hoogste, het beste en mooiste vuur van Den Haag.

In de jaren negentig kwamen de vreugdevuren op het strand. De gemeente Den Haag laat die toe, maar overlegt vooraf met de organisatoren en stelt strenge voorwaarden.

Zaterdag werd bekend dat het vreugdevuur van het Noorderstrand in Scheveningen voortaan nationaal erfgoed is. Het vuur werd op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland geplaatst. Duindorp had zijn vuur niet voorgedragen.

Video: Vreugdevuur Scheveningen grootste ter wereld