Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. 

De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt. In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam donderdag. In totaal zijn tot dusver zeker tien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Twee van hen hadden letsel aan beide ogen, maar die schade is niet blijvend.

De eerste operaties om de schade aan de ogen te herstellen, worden donderdag uitgevoerd.

Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de zevende maal het aantal en de ernst van de oogbeschadigingen die worden veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk. Dit gebeurt op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

De afgelopen zes jaar hielpen de oogartsen in totaal 1.551 patiënten met 1.868 beschadigde ogen: 632 ogen liepen blijvende schade op, 131 ogen werden blind. Circa 50 procent van de patiënten was omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af.