Er zijn geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht. Volgens veel politie en brandweercorpsen was het niet drukker dan normaal tijdens de jaarwisseling.

De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. Ook raakten verschillende mensen gewond.

In Millingen aan den Rijn liepen twee mensen verwondingen op door een vuurwerkbom en in Nieuwkoop moest een meisje van 4 naar het ziekenhuis, omdat ze gewond was geraakt door vuurwerk.

In Rotterdam raakte een jongen van 13 ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte wat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel en in Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht door een mortier.

In Rotterdam en Amsterdam haalden hulpverleners donderdagochtend een lichaam uit het water. In Rotterdam raakte een man ter hoogte van de Erasmusbrug te water. In Amsterdam werd een persoon gevonden bij de Veemkade. In beide gevallen is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Nederland viert oud en nieuw

Op het strand van Scheveningen is een groot vreugdevuur aangestoken om het begin van het nieuwe jaar 2015 in te luiden. © ANP
Publiek kijkt naar vuurwerk boven de Hofvijver in Den Haag tijdens het Staatsloterij Oudejaarsfeest. © ANP
Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. © ANP
Het zijn gouden dagen voor de oliebollenbranche. De afgelopen dagen werden er vele tientallen miljoen verkocht. © ANP
Vanaf de kades bij de Erasmusbrug in Rotterdam hebben ruim 40.000 bezoekers donderdag naar de nationale vuurwerkshow gekeken. © ANP
Twee meisjes steken op Oudejaarsavond in Den Haag een vuurpijl af. © ANP
Vuurwerk kort na 00.00 uur boven Almere. © NU.nl/Julien Beitler
De Staatsloterij heeft voor de oudejaarstrekking van woensdag in totaal 4 miljoen lotnummers verkocht. De hoofdprijs is 30 miljoen euro. © ANP
Een vuurwerkshow op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. © amsterdam
In het Noord-Brabantse dorp Veen, waar de viering van de jaarwisseling vorig jaar stevig uit de hand liep, is woensdag een auto uitgebrand. © ANP
De vuurwerkbranche deed goede zaken. In totaal is er dit jaar voor 65 miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Het overgrote deel van het verkochte materiaal is siervuurwerk. © ANP
Het traditionele carbidschieten op oudjaarsdag in Lelystad. © NU.nl/Rene Kooijman
Vuurwerk boven de Hofvijver in Den Haag. © ANP
In het Concertgebouw in Amsterdam vond woensdagmiddag de generale plaats van het Nieuwjaarsconcert. Opvallend is de rol die asielzoekers en jonge talenten in de uitvoering spelen. © ANP
Oud en nieuw in Arnhem. © NU.nl/Rob Herstel
Op Radio 2 wordt op oudejaarsavond traditiegetrouw afgeteld met de Top 2000. DJ Bert Haandrikman mag tegen middernacht de nummer 1 van dit jaar aankondigen. © ANP
Toeschouwers bij het vreugdevuur op het Noorderstrand in Scheveningen. © NU.nl/Wilma Haan
Taditioneel wordt met name in Oost-Nederland het oude jaar afgesloten met carbidschieten, zoals in Hummelo in de Achterhoek. © NU.nl/Burry van den Brink
Carbidschieten in Noord-Groningen. © NU.nl/Jannes Wiersema
Vreugdevuur in het Haagse stadsdeel Bezuidenhout. © NU.nl/F.J.A.M. van der Helm
De knallen zijn enorm hard bij het carbidschieten. © NU.nl/Burry van den Brink
De eerste klanten bezoeken woensdagochtend een oliebollenkraam in Hilversum © ANP
© ANP
In Scheveningen worden twee brandstapels opgericht die met Oudjaar worden aangestoken. © NU.nl/F.J.A.M. van der Helm
In het even verderop gelegen Duindorp wordt een nog hogere stapel opgericht. © NU.nl/imv imv
Burgemeester Pieter Broertjes (R) deelt vuurwerkbrillen uit op de markt in Hilversum. De burgemeester stelde eerder een vuurwerkverbod in voor het hele centrum, maar de rechter heeft daar een streep door gezet. © ANP

Zwaar vuurwerk

In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de ME een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er werd gecontroleerd of er zwaar vuurwerk lag, maar dat was niet het geval.

In Amsterdam en Den Haag bleef het rustig. Volgens de politie in de hoofdstad hing er een goede sfeer, ondanks dat het er erg druk was. Een woordvoerster van de politie in Den Haag liet weten dat daar ,,geen noemenswaardige incidenten'' zijn geweest.

In de Utrechtse wijk Hoograven werden agenten bekogeld door jongeren met stenen en vuurwerk.

Branden

Op verschillende plaatsen in Nederland woedden grote branden. Zo brandde een basisschool in het Noord-Brabantse Uden uit en raakte de basisschool die er direct naast zit flink beschadigd. De brandweer had uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. 

In Den Haag en in Tilburg werden mensen uit brandende woningen gehaald. In Den Haag redde de brandweer een invalide man. Hij is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht. De andere bewoonster, die zelf het pand kon verlaten, moest ook naar het ziekenhuis.

In Tilburg werd een baby gered uit een woning waar brand was. Volgens een woordvoerder van de brandweer had de baby rook ingeademd, maar gaat het wel goed met de kleine.

Zoals ieder jaar gingen er op oudejaarsavond ook auto's in vlammen op. In Utrecht is er zeker acht keer melding geweest van een voertuigbrand, in Den Haag zeker vier keer.

Dirksland

Acht huizen in Dirksland (Zuid-Holland) zijn donderdagmorgen vroeg ontruimd, nadat in een loods aan de Spuikolk brand was uitgebroken. Een woordvoerster van de brandweeer liet weten dat voor de geëvacueerden opvang in een café is geregeld. Door de brand zijn geen gewonden gevallen.

In het dak van de loods van 1.000 vierkante meter zat asbesthoudend materiaal. Dat is vooralsnog niet in de omgeving terechtgekomen.

De brandweer heeft de brand goeddeels onder controle, maar nog niet het sein brand meester kunnen geven. Pas als dat is gebeurd, kunnen de geëvacueerden naar hun huis terugkeren.

Hoogkerk

De politie in Hoogkerk arresteerde dinsdagavond drie mensen nadat ze agenten hadden bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk.

De politie in deze Groningse plaats was extra alert en hield een eenheid van de ME achter de hand voor eventuele onlusten op oudejaarsavond. Het was de laatste dagen al onrustig in Hoogkerk.