Een grote uitslaande brand in het centrum van Alkmaar heeft twee winkelpanden grotendeels in de as gelegd. In totaal raakten vier panden zwaar beschadigd. De brand is inmiddels onder controle.

Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland aan RTV Noord-Holland.

Aan het begin van de middag werd het sein brand meester gegeven. De twee panden zullen later op donderdag worden gesloopt, omdat er kans is dat ze instorten. 

Tientallen inwoners van Alkmaar werden vanwege de brand geëvacueerd. Een deel van hen kon enige tijd later weer terug naar huis. De anderen horen vermoedelijk donderdag aan het eind van de middag of zij weer naar huis mogen. Ook moeten er nog metingen naar koolstofmonoxide worden gedaan.

Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord.

Grote moeite

De brand begon donderdag even na 03.00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Rond 06.00 uur sloeg de brand over naar een naastgelegen pand.

De brandweer had grote moeite met blussen, omdat het lastig en gevaarlijk is om binnen te komen. Brandweerlieden proberen onder meer met vier hoogwerkers van bovenaf te blussen.

Miljoenen

De burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge zegt dat de schade van de brand in de miljoenen kan lopen, zo meldt RTV Noord-Holland. "Dit is een heel slecht begin van het jaar", aldus de burgemeester.

In de winkelstraat staan veel oudere, tegen elkaar aan gebouwde panden. Het lijkt erop dat andere aangrenzende winkels flink beschadigd zijn door rook en bluswater. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

Video: Verwoestende brand Alkmaar onder controle

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto.