De politie doet onderzoek naar mogelijke brandstichting in de boerderij van topcrimineel Nico V. in Zwaag dinsdagavond. 

De brandweer is nog steeds druk bezig met nablussen. Woensdag zullen experts technisch onderzoek in de woning. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. 

De brand brak dinsdag rond 20.00 uur uit en om 23.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Omwonenden van de boerderij werden vanwege de rookontwikkeling geëvacueerd.

Een politiewoordvoerder laat aan NU.nl weten ter plaatse met enkele getuigen te hebben gesproken, maar daar geen uitspraken over te doen. "We gaan nu beginnen met een uitgebreid buurtonderzoek. En zoals bij elke brand kijken we of er sprake is van brandstichting, maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen." 

Het Parool schrijft dat er twee vriendinnen van V. in de boerderij wonen en dat V. zelf veel in Spanje verblijft. De brand zou volgens de krant zijn aangestoken door twee mannen op een scooter. 

De politie wil niet reageren op dit verhaal. Ook kan de woordvoerder niet zeggen of er na de brand contact is geweest met V..

Later op de avond dinsdag brandde elders in Zwaag een brom- of motorfiets uit. Woensdagochtend vroeg stond op weer een andere plek in Zwaag een gestolen auto in brand. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de diverse branden en is op zoek naar getuigen.

Cor van Hout

Nico V. is een bekende naam uit de Amsterdamse onderwereld. Justitie heeft tevergeefs geprobeerd hem achter de tralies te krijgen voor een mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2000.

V. zat wel in de gevangenis voor het doodschieten van een man in 2002 in Hoorn. Dat gebeurde in het bomvolle café De Volendammer op de avond van Koninginnedag.

Video: Mogelijk brandstichting boerderij Nico V.