Vergeleken met de voorgaande jaren is het aantal klachten over vuurwerkoverlast met 20 procent gedaald.

Er zijn tot woensdag ongeveer 40.000 klachten binnengekomen bij het meldpunt vuurwerkoverlast. Meer dan de helft daarvan is gemeld sinds de vuurwerkverkoop maandag van start ging.

Zowel in 2013 als in 2012 lag het aantal tot en met 30 december op 50.000 klachten. Dit jaar is er sinds 24 december elke dag minder geklaagd over vuurwerkoverlast dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Volgens de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, is vooral het legaal verkochte vuurwerk de grootste boosdoener: ''Veel mensen die vuurwerk hebben gekocht konden de verleiding niet weerstaan om het gelijk de lucht in te knallen.''

Er komen ongeveer vijfhonderd meldingen per uur binnen. Het grootste deel, ruim 70 procent, gaat over harde knallen.

Hulpverleners

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dinsdagavond een oproep gedaan aan alle feestvierders om hulpverleners tijdens oud en nieuw hun werk te laten doen. ''Het was een zwaar jaar met rampen en ellende. Laat de jaarwisseling een feest worden'', zei hij bij een bezoek aan de brandweer van Hilversum.

Plasterk sprak daar met brandweermensen en politieagenten over agressie en geweld tijdens eerdere jaarwisselingen. ''Er wordt bier over ze heen gegooid, ze worden bedreigd en geschopt."

De minister overhandigde een stappenplan, met tips voor hulpverleners en een overzicht van maatregelen die het afgelopen jaar genomen zijn. Zo wordt geweld tijdens de jaarwisseling strenger bestraft.

Minder Nederlanders hebben geld over voor vuurwerk | Dossier Jaarwisseling