Ondanks het koude einde is het dit jaar niet gekomen tot een officiële ijsdag in De Bilt. Op geen enkele dag in 2014 lag de maximumtemperatuur onder het vriespunt. 

Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit is gebeurd, volgens de meteorologen van Weeronline.nl.

Hoewel 2014 nog niet voorbij is, worden de komende dagen maximumtemperaturen boven het vriespunt verwacht. 

Vorig jaar waren er nog dertien ijsdagen. Sinds 1901 is het maar negen keer gebeurd dat een jaar geen ijsdag kende. In 1943 kwam het zelfs 45 keer tot een ijsdag.

Zondag was de koudste dag en nacht van het jaar. Maar zelfs die nacht is goed geweest voor een 'warmterecord'. Met -3,3 graden Celsius in De Bilt lag de temperatuur in de koudste nacht van het jaar niet eerder zo hoog.

Ondanks de koude van de afgelopen dagen, komt de gemiddelde temperatuur in december hoger uit dan normaal. Het werd gemiddeld 4,5 graden terwijl 3,7 graden normaal is.

2014 is gemeten als warmste jaar sinds 1706. De temperatuur was gemiddeld 11,7 graden Celsius , terwijl 10,2 graden normaal is. Daarmee is het record van 11,2 graden uit 2007 en 2006 definitief gebroken.

Zuidelijke winden

Het warme weer werd veroorzaakt door zuidelijke winden die warme lucht aanvoerden. De maanden januari, februari, maart, april, juli, september, oktober en november waren uitzonderlijk warm.

Alleen augustus was flink kouder dan gebruikelijk. De maand staat op een gedeelde tiende plek in de lijst van natste augustusmaanden.

2014 jaar eindigt ook op de zevende plek in de lijst met zonnigste jaren. De zon scheen met 1.840 zonuren zo'n 260 uur langer dan normaal.

Geen hittegolf

Toch was er dit jaar geen officiële landelijke hittegolf. Ook waren er dit jaar minder zomerse en tropische dagen. Alleen in de regio Twente was er in juli een kortdurende regionale hittegolf. 

Het warmterecord is dus vooral veroorzaakt door een gebrek aan koude dagen. De winter, lente en herst waren alledrie het op een na warmst sinds 1901. De zomer behaalde een negentiende plek in de lijst van warmste zomers.

Maar de totale neerslag van dit jaar valt met 847 millimeter niet uit de toon. Er was daardoor geen sprake van droogte. Wateroverlast was er in juli wel.