Door de enorme sneeuwval in onder meer Frankrijk heeft een groep van ongeveer 170 Nederlandse jongeren grote vertraging opgelopen op weg naar hun skivakantie.

Zeker 42 jongeren zaten bijna anderhalve dag vast op een bergpas tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Jean-d'Arves.

Volgens een woordvoerster van reisorganisatie Husk, waarbij de studenten hun reis hebben geboekt, zijn in ieder geval twee gestrande bussen zondagmiddag aangekomen op eindbestemming Saint-Sorlin-d'Arves.

Eerder op de ochtend meldde een van de gedupeerde jongeren, Lisa, studente geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam, dat de groep de nacht noodgedwongen had doorgebracht in de bus.

De jongeren waren vrijdag aan het eind van de middag uit Nederland vertrokken en strandden rond 9.00 uur zaterdagochtend op de bergpas, samen met een onbekend aantal automobilisten. Volgens Liza was er weinig tot geen eten en drinken. ''We hebben met de hele bus tien stokbroden gekregen en wat sap en water en dat was het.''

Roodgloeiend

Bij Husk was het zondagochtend ''heel erg druk'' op het nummer voor noodgevallen. ''De telefoon staat roodgloeiend'', aldus een medewerker van de afdeling traffic eerder op de dag. Volgens hem hebben medewerkers ter plekke geprobeerd de gestrande bussen te bereiken met voedsel en drinken, maar hielden lokale autoriteiten iedereen tegen.

Toeristen in Frankrijk gestrand en opgevangen