Het verkeer op de Nederlandse wegen moet zondag rekening blijven houden met gladheid. Maar overlast door sneeuwval wordt niet meer verwacht.

Vooral in het midden en zuiden van het land komt lokale gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten en bevroren sneeuwresten voor, waarschuwt de ANWB.

Strooidiensten van Rijkswaterstaat zijn de hele nacht aan het werk geweest om te strooien en schuiven. Hierdoor zijn de snelwegen en provinciale wegen over het algemeen goed begaanbaar.

Omdat het niet regent spoelt het zout ook niet weg.

Matige vorst

In heel Nederland vroor het zondagochtend. Het is dit jaar niet eerder zo koud geweest als in de nacht van zaterdag op zondag. Voor het eerst in deze winter was er sprake van, zoals dat heet, matige vorst. Dat melden de weerbureaus weeronline.nl en Weerplaza.

Op de vliegbasis Gilze-Rijen was het het koudst. Daar werd een temperatuur van zes graden onder nul gemeten. In Twente was het rond 06.30 uur onder de min vijf. In het oosten daalde het kwik zelfs tot min 5,8. Door de wind voelde het veel kouder aan, de gevoelstemperatuur was ongeveer twaalf graden onder nul.

Eind januari

Eind januari was het voor het laatst zo koud. In Eelde werd toen zes graden onder nul geregistreerd. In De Bilt was 31 januari tot nu toe de koudste nacht met min drie graden Celsius. Nu werd het daar -3,3.

Zondag overdag blijft het zonnig en onbewolkt, maar daardoor blijft het ook koud. In De Bilt komt het kwik mogelijk de hele dag niet boven de nul. Als dat gebeurt, hebben we pas de eerste ijsdag van 2014. 2013 telde dertien dagen waarop het van middernacht tot middernacht vroor in De Bilt.

Video: Kans op gladheid blijft zondag

Strooizout

Dit winterseizoen is al meer zout gestrooid om gladheid te bestrijden dan in het hele winterseizoen 2013-2014. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is er sinds 1 oktober - de startdatum van het seizoen - al ruim 21 miljoen kilo strooizout op de Nederlandse rijkswegen gestrooid. In het hele vorige winterseizoen was dat ruim 14 miljoen kilo.

Sinds de nacht van vrijdag op zaterdag is er bijna 12,8 miljoen zout doorheen gegaan. In totaal kreeg 72.000 kilometer asfalt een laag zout. Er is nu nog zo’n 180 miljoen kilo zout op voorraad.

Die afgelopen dagen zijn er 993 ritten uitgevoerd met sneeuwschuivers en strooiwagens. Bij Rijkswaterstaat zijn op dit soort topdagen ongeveer 1.200 mensen aan het werk, verspreid over alle uren van de dag en de nacht en over alle disciplines. De 'wintervloot' van Rijkswaterstaat bestaat uit 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers. ''Die zijn op dit soort topdagen allemaal in bedrijf."

Buitenland

Ook in het buitenland ondervonden Nederlanders veel last van het winterse weer. De ANWB-alarmcentrale heeft het zaterdagavond druk gehad met hulpverzoeken van Nederlanders die in het buitenland pech kregen of vast waren komen te zitten door het slechte weer.

De automobilisten, veelal toeristen op weg naar hun vakantiebestemming, belden vanuit allerlei landen: Frankrijk, Midden-Duitsland, België, Oostenrijk. 

Vooruitzichten

Het KNMI meldt dat het de komende nacht vooral in het midden en zuiden glad kan worden. Vooral in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kan plaatselijk (natte) sneeuw vallen, waardoor er kans is op gladheid.

Weer | Verkeer | Spoorinformatie

Heeft u foto's van de gladheid? Stuur ze op naar NUfoto