In de komende uren valt langzaam minder sneeuw. In de loop van zaterdagavond kan het echter opnieuw behoorlijk glad worden, waarschuwt het KNMI. Als het opklaart, kan de natte en platgereden sneeuw op de wegen bevriezen.

Dat voorspelt het KNMI. Op de drie noordelijke provincies na geldt in het hele land code geel voor gevaarlijk weer.

Het sneeuwt momenteel nog licht ten zuiden van de lijn Amsterdam-Lelystad-Enschede, maar de sneeuw trekt in de loop van zaterdagmiddag en -avond naar het zuiden weg. 

In het zuiden van het land viel 2 tot 7 centimeter sneeuw, op een enkele plaats zelfs 10 centimeter. In het midden is 1 tot 5 centimeter sneeuw gevallen. De meeste natte sneeuw is inmiddels gesmolten.

Slachtoffer

Mogelijk heeft de gladheid zaterdagmiddag haar eerste slachtoffer geëist. Een 67-jarige man uit Middelharnis (Zuid-Holland) is zaterdagmiddag in zijn woonplaats overleden nadat hij met zijn fiets ten val was gekomen.

De politie kon nog niet zeggen of de man onwel is geworden of dat hij wellicht door de gladheid met zijn fiets is gevallen en ongelukkig ten val kwam in de sneeuw.

Sneeuw in Nederland

Witte taferelen zaterdagavond op de Spoorsingel in Delft. © NU.nl/Steven Lek
Geschaarde vrachtwagen tegen de vangrail op de A58 bij Breda. Echt grote ongevallen deden zich overigens niet voor. © NU.nl
In Hoederloo verscheen een vos in de sneeuw. © NU.nl
Voorbijgangers hebben de oude binnenstad van Dordrecht opgesierd met een sneeuwpop. © ANP
Een postbode in Groesbeek baant zich zaterdag een weg door de sneeuw. © NU.nl/Piet Spanjers
Een deel van het dak van de ijsbaan in Vught is zaterdagmorgen ingestort door de hevige sneeuwval. De ijsbaan is nu tijdelijk gesloten. © ANP
In Tilburg is zaterdagmiddag een vestiging van Albert Heijn ontruimd omdat het platte dak het door de sneeuwval zou kunnen begeven. © NU.nl/Diederik Cools
Op fietspaden in Den Haag wordt continu gestrooid. © NU.nl/Gera Nieland
Sneeuwschuivers rijden in colonne over de A16. De sneeuw valt op dit moment vooral in de zuidelijke helft van het land, maar de lijn schuift naar het noorden op. © ANP
Het verkeer moet de snelheid drastisch aanpassen, waarschuwen zowel Rijkswaterstaat als de ANWB. Door de sneeuw en gladheid zijn zaterdagmorgen vroeg ook verschillende ongelukken gebeurd. © ANP
Het treinverkeer in het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen. © NU.nl/Burry van den Brink
De sneeuwt valt op dit moment vooral in de zuidelijke helft van het land. © NU.nl/Diederik Cools
Naast overlast, levert de sneeuw ook veel mooie plaatjes op. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Ook in Ridderkerk is er veel sneeuw gevallen. © NU.nl/Otto Goedhart
Door de sneeuw en gladheid zijn zaterdagmorgen vroeg verschillende ongelukken gebeurd. © ANP
Het verkeer moet de snelheid drastisch aanpassen, waarschuwt de ANWB. De sneeuw valt vooral in de zuidelijke helft van het land. © ANP
© ANP
De VID had al aangegeven dat de gladheid lastig te bestrijden is. © NU.nl/Erik Rausch
Door de natte sneeuw of regen die eerst valt kan het wegdek niet voorgezouten worden, aangezien het zout wegspoelt door de nattigheid. © NU.nl/Erik Rausch
Onder de lijn Leiden - Arnhem vormt zich een sneeuwdek. © NU.nl/Ton Laven
De hevige sneeuwval heeft de hulpdiensten in Brabant veel werk bezorgd. Met name omgevallen bomen die bezweken onder het gewicht van de sneeuw. © NU.nl/Rob Engelaar
Er zijn veel sneeuwschuivers de weg op zoals in Bergen op Zoom. © NU.nl/Arno Hommel
Maar ook in Deurne. © NU.nl/Rob Engelaar
In de nacht van eerste op tweede kerstdag viel er ook al de nodige sneeuw. © ANP
Zoals in de provincie Groningen. © ANP
Groningen kon spreken van een witte kerst. © AFP
© ANP
De sneeuw die viel in Groningen bleef liggen, omdat de temperatuur beneden het vriespunt was. © ANP

Treinen

Door de sneeuwval waren er vooral in het zuiden van Nederland problemen op de weg en op het spoor. De NS reed zaterdag de hele dag met een aagepastdienstregeling, waardoor in de randstad de helft minder treinen reed. 

Er reden korte tijd geen treinen tussen Tilburg en Breda, tussen Den Bosch en Nijmegen/Tilburg/Vught/Zaltbommel, tussen Eindhoven en Boxtel/Venlo/Weert, tussen Boxtel en Tilburg, tussen Lage Zwaluwe en Breda/Dordrecht-Zuid. Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging.

De NS rijdt zondag weer volgens een normale dienstregeling. 

Files

Zaterdag stond er de hele dag gemiddeld 40 tot 50 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Grote ongevallen deden zich niet voor. Door de waarschuwingen voor gladheid pasten weggebruikers hun rijsnelheid aan, waardoor ook de kans op files toeneemt.

De Verkeersinformatiedienst verwacht dat de files door de sneeuwval nog tot het einde van de middag aanhouden.

Rijkswaterstaat is zaterdag bezig de sneeuwresten van de weg te verwijderen, zodat de sneeuw zondagnacht niet opnieuw kan bevriezen, wat opnieuw voor gladheid kan zorgen. Het KNMI waarschuwt dan ook voor gladheid op de wegen waar de platgereden sneeuw niet is verwijderd.

In de nacht van zaterdag op zondag kan het flink afkoelen en zal in het hele land sprake zijn van lichte tot matige vorst. De minima liggen tussen -2 en -6 graden.

Daklozen

Vanwege de verwachte vorst van zaterdag op zondag kunnen de daklozen in onder meer Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zuid-Limburg en Gouda terecht bij de winteropvang. De winterregeling is zaterdag ingegaan. Dat betekent dat ze gratis mogen slapen bij opvangplekken. Ook krijgen ze een avondmaaltijd en een ontbijt.

Tilburg

In Tilburg zijn een vestiging van Albert Heijn en C&A en vijftien woningen aan de Philip Vingboonstraat ontruimd door instortingsgvaar. Volgens de Veiligheidsregio Midden en West Brabant dreigde het platte dak in te zakken door het gewicht van de sneeuw. De bewoners van vijftien ontruimde huizen in Tilburg kunnen zaterdag niet meer terug naar hun huis. 

Eerder was al een deel van het winkelcentrum ontruimd omdat het dak was ingezakt door de sneeuw. De winkels blijven zondag dicht, dan wordt ook de sneeuw van het dak weggehaald. Daarna volgt onderzoek naar het dak.

Ook de WinterEfteling in Kaatsheuvel moest deels worden afgesloten door de sneeuwval. 

Ook Duitsland, Frankrijk en België ondervinden hinder van de sneeuwval. Met name op de Duitse snelwegen staan lange files. Nederlanders die afreizen naar de wintersportgebieden moeten hier rekening meehouden.

Vooruitzichten

Zondag belooft een fraaie winterdag te worden. De temperatuur ligt rond het vriespunt, wel staat er een koude noordoostenwind. Het blijft droog en er is veel ruimte voor de zon. Wanneer het in De Bilt onder het vriespunt blijft, is het zondag de eerste ijsdag van deze winter. Op een officiële ijsdag komt de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

Na zondag blijft het overdag behoorlijk koud met temperaturen rond of net boven het vriespunt. In de nachten vriest het licht tot matig.

Weer | Verkeer | Spoorinformatie

Heeft u foto's van de sneeuw? Stuur ze op naar NUfoto