Omdat het in de nacht van zaterdag op zondag waarschijnlijk gaat vriezen, kunnen de daklozen in onder meer Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zuid-Limburg en Gouda terecht bij de winteropvang.

De winterregeling gaat in. Dat betekent dat daklozen gratis mogen slapen bij opvangplekken. Ook krijgen ze een maaltijd en een ontbijt.

Dat maakten de GGD Zuid-Limburg en de gemeente Den Haag zaterdag bekend.

Hulpverleners zijn tijdens de vrieskou extra alert op mensen die geen warme plek om te overnachten hebben. De winterregeling gaat in als het te gevaarlijk is om buiten te blijven in verband met de kou.

Den Haag heeft 125 extra plekken beschikbaar in een opvangplek aan de Zilverstraat. Daar zaten tot voor kort enkele tientallen illegale vluchtelingen. Die verblijven nu in een ander deel van het gebouw. De vluchtelingen kwamen bij de daklozenopvang terecht toen ze weg moesten uit een gekraakte kerk. Eerder zaten ze in een tentenkamp bij station Den Haag Centraal.

In Amsterdam is de winteropvang voor daklozen al open sinds 18 december. Die blijft open tot 1 maart. De plek, in de voormalige Valeriuskliniek, biedt plaats aan ruim driehonderd mensen. Amsterdam besloot ruim een week geleden tot een soort permanente winterregeling. De daklozen krijgen dezelfde hulp als uitgeprocedeerde asielzoekers, die bed, bad en brood moeten krijgen.