In het midden en zuiden van het land heeft het verkeer zaterdag flink last van de sneeuw en dat houdt voorlopig nog wel even aan. Het treinverkeer in het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen.

Halverwege de middag staat nog steeds 40 tot 50 kilometer file op de snelwegen. De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht dat de files zeker nog tot in de namiddag zullen aanhouden.

Het zwaartepunt ligt op de A2 van en naar Eindhoven, waar de wegen verraderlijk glad zijn, aldus de VID. Ook op de A58 staat tussen Breda en Tilburg vier kilometer file, die wel zorgt voor een vertraging van 40 minuten. 

De sneeuw viel in de ochtend vooral in de zuidelijke helft van het land. Onder de lijn Leiden - Arnhem vormde zich een sneeuwdek. Rond Rotterdam was zaterdagochtend tegen 7.00 uur al 5 centimeter gevallen, meldt weerbureau Weeronline.nl.

Ook in onder meer Zeeland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland is er sneeuw gevallen. Op veel plaatsen blijft de sneeuw liggen. Ook in het buitenland zijn er problemen door de sneeuwval.

De sneeuw trekt zaterdagmiddag weg richting het zuiden en zaterdagavond is het overal droog. In de nacht naar zondag gaat het 2 tot 6 graden vriezen.

Ontruimd

Schaatsbanen in Prinsenbeek en Oisterwijk zijn zaterdagmiddag ontruimd vanwege de zware sneeuwval. In Oisterwijk is een deel van het gebouw ingestort. Daarbij raakte niemand gewond, meldden de hulpdiensten in Noord-Brabant.

In Tilburg is zaterdag een vestiging van Albert Heijn uit voorzorg ontruimd, zo meldt de politie Midden en West-Brabant. Door de sneeuwval bestaat de kans dat het platte dak het begeeft. Volgens de politiewoordvoerder is er nu nog geen sprake van een gevaarlijke situatie en gaat het puur om een voorzorgsmaatregel.

Ook een naastgelegen vestiging van kledingketen C&A en vijftien woningen aan de Philip Vingboonstraat zijn uit voorzorg ontruimd, meldt de Veiligheidsregio.

Ook in Noord-Brabant is een deel van de Winter Efteling zaterdag gesloten vanwege de hevige sneeuwval. 

Sneeuw in Nederland

Witte taferelen zaterdagavond op de Spoorsingel in Delft. © NU.nl/Steven Lek
Geschaarde vrachtwagen tegen de vangrail op de A58 bij Breda. Echt grote ongevallen deden zich overigens niet voor. © NU.nl
In Hoederloo verscheen een vos in de sneeuw. © NU.nl
Voorbijgangers hebben de oude binnenstad van Dordrecht opgesierd met een sneeuwpop. © ANP
Een postbode in Groesbeek baant zich zaterdag een weg door de sneeuw. © NU.nl/Piet Spanjers
Een deel van het dak van de ijsbaan in Vught is zaterdagmorgen ingestort door de hevige sneeuwval. De ijsbaan is nu tijdelijk gesloten. © ANP
In Tilburg is zaterdagmiddag een vestiging van Albert Heijn ontruimd omdat het platte dak het door de sneeuwval zou kunnen begeven. © NU.nl/Diederik Cools
Op fietspaden in Den Haag wordt continu gestrooid. © NU.nl/Gera Nieland
Sneeuwschuivers rijden in colonne over de A16. De sneeuw valt op dit moment vooral in de zuidelijke helft van het land, maar de lijn schuift naar het noorden op. © ANP
Het verkeer moet de snelheid drastisch aanpassen, waarschuwen zowel Rijkswaterstaat als de ANWB. Door de sneeuw en gladheid zijn zaterdagmorgen vroeg ook verschillende ongelukken gebeurd. © ANP
Het treinverkeer in het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen. © NU.nl/Burry van den Brink
De sneeuwt valt op dit moment vooral in de zuidelijke helft van het land. © NU.nl/Diederik Cools
Naast overlast, levert de sneeuw ook veel mooie plaatjes op. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Ook in Ridderkerk is er veel sneeuw gevallen. © NU.nl/Otto Goedhart
Door de sneeuw en gladheid zijn zaterdagmorgen vroeg verschillende ongelukken gebeurd. © ANP
Het verkeer moet de snelheid drastisch aanpassen, waarschuwt de ANWB. De sneeuw valt vooral in de zuidelijke helft van het land. © ANP
© ANP
De VID had al aangegeven dat de gladheid lastig te bestrijden is. © NU.nl/Erik Rausch
Door de natte sneeuw of regen die eerst valt kan het wegdek niet voorgezouten worden, aangezien het zout wegspoelt door de nattigheid. © NU.nl/Erik Rausch
Onder de lijn Leiden - Arnhem vormt zich een sneeuwdek. © NU.nl/Ton Laven
De hevige sneeuwval heeft de hulpdiensten in Brabant veel werk bezorgd. Met name omgevallen bomen die bezweken onder het gewicht van de sneeuw. © NU.nl/Rob Engelaar
Er zijn veel sneeuwschuivers de weg op zoals in Bergen op Zoom. © NU.nl/Arno Hommel
Maar ook in Deurne. © NU.nl/Rob Engelaar
In de nacht van eerste op tweede kerstdag viel er ook al de nodige sneeuw. © ANP
Zoals in de provincie Groningen. © ANP
Groningen kon spreken van een witte kerst. © AFP
© ANP
De sneeuw die viel in Groningen bleef liggen, omdat de temperatuur beneden het vriespunt was. © ANP

Treinen

Volgens de NS wordt het treinverkeer weer voorzichtig opgestart, maar de NS waarschuwt reizigers voor vertraging en uitval van treinen. Uit voorzorg geldt zaterdag de hele dag een aangepast dienstregeling, waardoor met name in de Randstad de helft minder treinen rijden. 

In andere delen van het land rijden in het weekend altijd de helft minder treinen dan op andere dagen, dus daar verandert in wezen weinig, meldt een woordvoerder van NS.

Zaterdagmiddag ligt het zwaartepunt van de winterstoringen op het spoor in Noord-Brabant. Tussen Tilburg en Breda, Breda en Roosendaal, en rond de steden Den Bosch, Nijmegen, Eindhoven Venlo en Weert rijden geen of fors minder treinen door een storing. 

De NS meldt dat de treinen zondag naar alle waarschijnlijkheid weer volgens de normale dienstregeling rijden. 

Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging, zo melden busbedrijven Arriva en Connexxion.

De spoorproblemen in het zuiden werken ook door in het treinverkeer van en naar België. Zo heeft de Thalys tot anderhalf uur vertraging. Door een probleem met een bovenleiding op de hogesnelheidslijn kunnen de Thalystreinen maar op één spoor rijden. Ook de Beneluxtreinen tussen Brussel en Amsterdam rijden niet op tijd.

Files

Ondanks de sneeuwval en de gladheid gebeurden er geen grote ongelukken. Door de gladheid rijden automobilisten langzamer, waardoor eerder files ontstaan.

Zaterdagochtend stond er op het hoogtepunt 60 kilometer file. ''Dat is allemaal toe te schrijven aan de sneeuw. Op een normale zaterdagochtend staat er 0 kilometer file. En dit gaat nog wel even door, hier zijn we niet een twee drie van af'', aldus de ANWB.

Zaterdagochtend schaarden op meerdere plekken vrachtwagens met aanhangers. Zo stond een truck overdwars op de A27 bij Gorinchem, tussen Utrecht en Breda, waardoor alle rijstroken dicht moesten. Achter het ongeluk ontstond meer dan 10 kilometer file. Toen de wegen weer werden vrijgegeven waren de files snel opgelost, meldt de VID.

Video: Diverse ongelukken door gladheid

Lastig

De VID had al aangekondigd dat de gladheid lastig te voorkomen was. 

''Door de natte sneeuw of regen die eerst valt kan het wegdek niet voorgezouten worden, aangezien het zout wegspoelt door de nattigheid. Zodra de natte sneeuw transformeert naar droge sneeuw krijgt de wittigheid snel vat op het wegdek. Hier komt nog eens bij dat er weinig verkeer op de weg is om de sneeuw en het zout te mengen", aldus de VID.

Rijkswaterstaat is zaterdag bezig de besneeuwde wegen schoon te maken met sneeuwschuivers. Dit gebeurt om te voorkomen dat sneeuwresten zaterdagnacht opnieuw aanvriezen, waardoor de kans op gladheid zondag toeneemt. 

Vliegverkeer

Het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft weinig last van de sneeuwval. ''Er is goed geanticipeerd op de sneeuw. De banen zijn preventief geveegd en de veegploegen zijn nog steeds standby'', heeft een woordvoerder van de luchthaven gezegd. Volgens hem is er hooguit sprake van lichte vertragingen.

Buienradar

Weer | Verkeer | Spoorinformatie

Heeft u foto's van de sneeuw? Stuur ze op naar NUfoto