De eindstand van de 3FM-actie Serious Request 2014 is ruim 12,38 miljoen euro. Daarmee is de eindstand van de inzamelingsactie van 2013 overtroffen.

3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren verlieten woensdagavond rond 21:00 uur het Glazen Huis voor Serious Request in Haarlem, waar zij zes dagen doorbrachten zonder te eten.  

Daarmee komt de zesdaagse inzamelactie van 3FM ten einde. Omstreeks 21.30 uur werd in Haarlem de eindstand bekend gemaakt. 

De drie Glazen Huis-dj's werden een week geleden door minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking opgesloten in de doorzichtige studio op de Grote Markt in Haarlem voor de jaarlijkse actie Serious Request.

Sinds donderdagavond maakten ze non-stop radio om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Slotfeest

In Haarlem barstte omsreeks 16:00 uur het slotfeest los. Rond het Glazen Huis op het Houtplein verzamelden zich in de loop van de avond zo'n 12.000 mensen om de finale bij te wonen, zei een woordvoerster van de gemeente. Volgens de gemeente Haarlem is het er "gemoedelijk vol".

Op het slotfeest zijn onder meer optredens van Jett Rebel, Chef Special, Dotan, Kensington, Jacqueline Govaert, Mr. Probz en Afrojack.

Serious Request 2014

Chef's Special op het slotfeest van Serious Request in Haarlem. © NU.nl/Harold Versteeg
Serious Request levert opnieuw een recordbedrag op van 12,38 miljoen euro. © NU.nl/Harold Versteeg
Presentator Eric Corton tijdens de finaledag van 3FM Serious Request. © ANP
Afrojack op het slotfeest van Serious Request in Haarlem. © NU.nl/Harold Versteeg
Zanger Joshua Nolet van Chef Special vermaakt het publiek tijdens de laatste uren van Serious Request. © ANP
Ook Dotan treedt op in Haarlem. © ANP
Dotan op het slotfeest van Serious Request in Haarlem. © NU.nl/Harold Versteeg
Zanger Jett Rebel was te gast in het huis en treedt ook op op het Houtplein in Haarlem. © ANP
Met het sluiten van het Glazen Huis geeft minister Lilianne Ploumen op 18 december het startsein voor Serious Request 2014. © ANP
Serious Request staat in het teken van meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. © ANP
Dj's Coen en Domien woensdagmiddag in het Glazen Huis.
het Glazen Huis staat dit jaar op de Grote Markt in Haarlem. © ANP
Gerard Ekdom is vereerd met zijn plek in het huis. Hij laat zich dit jaar voor de achtste keer opsluiten. © ANP
Coen Swijnenberg bezocht twee weken geleden ter voorbereiding op zijn rol meisjes en vrouwen in Colombia die zijn verkracht. © ANP
Voor Domien Verschuuren is het de eerste keer in het Glazen Huis. De dj vindt het "een enorm eer" om mee te mogen helpen met het inzamelen van geld in het huis. © ANP
De Ierse band Hozier gaf met een live optreden het startsignaal voor Serious Request.
Verschillende bn'ers, waaronder Guus Meeuwis, bleven slapen in het huis. © ANP
De bekende Nederlanders die langskomen in het Glazen Huis zorgen voor spullen, zoals gesigneerde kerstballen, die verkocht worden voor het goede doel. © ANP
De Grote Markt in Haarlem was veelal volgepakt met bezoekers van het Glazen Huis. © ANP
Bezoekers konden hun geld doneren door deze te deponeren in daarvoor speciaal gemaakte brievenbussen. © ANP
Ook buitenlandse artiesten zoals de Belgische zangeres zette zich in voor Serious Request. © ANP
Jacqueline Govaert heeft dit jaar het themanummer voor 3FM Serious Request gemaakt. © ANP
Haarlemse artiesten, verenigd onder de naam Gitaarlem, traden op in het Glazen Huis. De muzikanten hebben in totaal 142.450 euro bij elkaar gespeeld. © ANP
Serious Request heeft tot nu toe 6.301.612 euro opgeleverd. De vijfde en laatste tussenstand werd dinsdagavond bekendgemaakt. © ANP

12 miljoen

Tijdens een laatste tussenstand woensdagmiddag werd bekend dat ruim 8,6 miljoen euro was opgehaald, zo meldde een woordvoerster.

De organisatie hoopte net als vorig jaar uiteindelijk boven de 12 miljoen euro uit te komen. Aan het begin van de avond leek maar dat nog lastig te gaan worden. ''We hebben nog een heel eind te gaan'', zei de woordvoerster bezorgd.

Vorig jaar stond de teller ook rond de 8,6 miljoen euro aan het begin van de laatste avond. ''Maar toen hadden we een wonderbaarlijke laatste avond. Er werd toen nog geweldig veel geld opgehaald.''

Net als vorig jaar was er ook nu aan het einde van de avond sprake van een eindsprint in de laatste paar uur van de actie. In de laatste uren kwam bijna 3,8 miljoen euro binnen.

Toen de dj's het huis al verlaten hadden, werd vanuit Haarlem nog een oproep aan het publiek gedaan om te bellen, omdat het ''te rustig'' was op de telefoonlijnen in het callcenter.

Video: Opnieuw recordopbrengst Serious Request

Plasplekken

Haarlem telde woensdag gedurende de dag 188.000 bezoekers. Circa 70.000 bezochten het Glazen Huis. Rond half zeven liet de gemeente via Twitter weten dat het Houtplein vol was en dat belangstellenden de finale van de actie konden volgen via schermen op de Grote Markt en de Nieuwe Groenmarkt.

Het is volgens de gemeente ''alleen maar feest'' in de stad, op wat wildplasincidenten na. De daders krijgen daarvoor een boete. ''Je kunt je misschien bedenken wat je beter met je geld kunt doen'', zei de zegsvrouw.

Om het fenomeen zo veel mogelijk tegen te gaan, twittert de gemeente waar de legale plasplekken zijn. Ook de locaties van bewaakte fietsenstallingen worden op die manier bekendgemaakt.

Top-10

De lijst van aangevraagde nummers tijdens Serious Request wordt geleid door het nummer I'll Be There This Christmas, dat dj Gerard Ekdom onder de naam Gary Fomdeck opnam.

Op nummer twee staat Runaway van Galantis, Claudia de Breij staat op de derde plaats met Mag ik dan bij jou. Ook Jacqueline Govaert staat in de top 10 van meest aangevraagde nummers, met Make More Sound, het nummer dat volgens 3FM het themalied van Serious Request 2014 werd.

Seksueel geweld

Ekdom, Swijnenberg en Verschuuren hebben een week in het Glazen Huis doorgebracht om te vasten en non-stop verzoeknummers te draaien, om zo geld binnen te halen voor de jaarlijkse inzamelactie van 3FM en het Rode Kruis.

Serious Request zamelt dit jaar geld in voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

3FM begon in 2004 met de actie Serious Request. Toen werd ruim 900.000 euro opgehaald voor een mobiel ziekenhuis in Darfur. Sindsdien voerde de radiozender ieder jaar actie voor een 'stille ramp'.

Volgend jaar staat het Glazen Huis in Heerlen.

Bekijk de lezersfoto's van Serious Request op NUfoto.

Vrouwen op grote schaal slachtoffer bendegeweld in havenstad Colombia | '3FM Serious Request 2014 vereist subtiele aanpak'