De brandweer heeft dit jaar al ruim 45.000 keer automatische brandalarmen ontvangen. Dat komt neer op eens per twaalf minuten.

Zo'n 8,6 procent van alle automatische brandmeldingen komt uit Rotterdam. Het verschil met Den Haag is groot, met 6,9 procent. Amsterdam, Utrecht en Eindhoven volgen met respectievelijk 3,5, 3,4 en 2,7 procent van alle meldingen.

De vijf grote steden zijn samen verantwoordelijk voor een kwart van alle automatische brandmeldingen. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl van Alarmeringen.nl heeft ontvangen.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is goed voor 15,5 procent van alle meldingen. Dat is bijna twee keer zo veel als de nummers twee en drie op de lijst, namelijk Haaglanden (8,82 procent) en Utrecht (8,39).

De regio's Zaanstreek-Waterland en Kennemerland zorgen voor de minste automatische meldingen. Respectievelijk zijn zij goed voor 0,33 en 0,27 procent van de meldingen.

Etenstijd

De meeste automatische brandmeldingen zijn rondom etenstijd te vinden. Rond 11.00 uur en 17.00 uur komen duidelijk meer meldingen binnen dan in tussenliggende tijdstippen.