Het onbedoeld lossen van een schot is geen incident bij Defensie. Het gebeurde zeker 183 keer in de periode van begin 2012 tot in oktober dit jaar. Dat is meer dan vijf keer per maand.

Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra. Meest opzienbarend is een onbedoeld schot met een 127-millimeter kanon vanaf een marineschip in de Golf van Aden. Maar verreweg het grootste deel van de 'ongecontroleerde schoten' wordt gelost door personeel van de Koninklijke Marechaussee.

Diekstra staat geregeld militairen en agenten bij die betrokken zijn bij schietincidenten. Hij heeft de cijfers opgevraagd om aan te tonen dat het om een stelselmatig probleem gaat.

Volgens hem doet de leiding achteraf vaak alsof sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie waarbij de medewerker niet goed heeft opgelet. De advocaat vindt dat er meer aandacht moet worden besteed aan het voorkomen van de onbedoelde schoten.

Laden en ontladen

Dat het aantal bij de marechaussee zo hoog ligt is volgens Diekstra niet vreemd. Veel marechaussees moeten het wapen dagelijks laden en ontladen. De meeste incidenten met hen zijn op Schiphol in de zogeheten laad- en ontlaadinrichting. Die is bedoeld om een kogel op te vangen bij een onbedoeld schot.

Maar op de lijst staan ook andere incidenten. Zoals een schot in het hoofdgebouw van de Marechaussee Brigade in Baarn, een schot in de 'intelruimte' door iemand van de luchtmacht in Mazar-e-Sharif in Afghanistan en een schot door een marechaussee in de eigen achtertuin.