Het wrakingsverzoek van de verdediging van verdachte Jos de G., in de zaak over de dood en verkrachting van Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven, is afgewezen. 

Dat meldt de rechtbank Oost-Brabant woensdag. Dat betekent dat de strafzaak verder kan. 

Advocaat Job Knoester diende een wrakingsverzoek in tegen de rechtbank omdat hij van mening is dat hij onvoldoende gelegenheid krijgt om onderzoek te doen naar alternatieve scenario's. Eerder zei de advocaat te vrezen dat de rechtbank partijdig is. 

Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven verdween op 6 oktober 1995, toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt.

Op 22 november 1995 werd ze dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Vermoedelijk was ze ook verkracht.

Tbs'er Jos de G. (47) uit Helmond zit sinds januari vast omdat zijn DNA overeenkomsten vertoont met sporen die destijds op het lichaam van het vermoorde meisje zijn gevonden. Hij ontkent dat hij betrokken is geweest bij de dood van het meisje.

Video: Jos de G. ontkent moord op Nicole van den Hurk

Gemotiveerd

De wrakingskamer stelt dat "een voor de verdediging onwelvallige beslissing op zichzelf nog geen aanwijzing is van partijdigheid van de rechters". 

"De rechters hebben hun beslissing op de verzoeken van de advocaat steeds juridisch inhoudelijk gemotiveerd."

Uit het oordeel komt naar voren dat er geen zwaarwegende aanwijzingen zijn dat de rechters vooringenomen waren ten opzichte van de verdachte. Ook zou het niet gerechtvaardigd zijn om daarvoor te vrezen. 

Seksueel actief

Volgens Knoester was Van den Hurk voor haar dood seksueel actief en zou het niet vastgesteld zijn dat ze is verkracht. De DNA-sporen zouden ook van haar toenmalige vriend en een derde onbekende kunnen zijn.

Wanneer de volgende zitting in de strafzaak wordt gehouden, is nog niet bekend. 

Zes dingen over de zaak Nicole van den Hurk