Veel gemeenten hebben problemen met het huisvesten van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, de zogeheten vergunningshouders. 

Van de 403 gemeenten voldeden er op 1 december 319 niet aan de taakstelling die is opgelegd door het Rijk. Dat blijkt woensdag uit cijfers die NU.nl van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft ontvangen.

De gemeente Amsterdam heeft de taakstelling gekregen om 794 vergunningshouders een huis te bieden. Begin december hebben 225 daadwerkelijk onderdak ontvangen. Dat is een achterstand van 569 personen.

Ook Utrecht (255 personen achterstand), Den Haag (201) en Rotterdam (166) voldoen niet aan de taakstelling.

Daarentegen voldoet Almelo ruim aan de gestelde doelen door 282 vergunninghouders extra onderdak te bieden. Ook Leeuwarden en Enschede hebben meer asielzoekers dan noodzakelijk gehuisvest, met respectievelijk 137 en 41 personen.

In totaal moeten nog 4.367 vergunninghouders gehuisvest worden om aan de taakstelling te voldoen.

Leefomgeving

Volgens het COA is niet alleen het vinden van een woning probleem. "Er moet een match worden gemaakt tussen de situatie van de persoon of gezin en de gemeente", verklaart een woordvoerder van het COA.

"Wij kijken naar het huizenaanbod, maar ook naar de werkgelegenheid, aanwezigheid van scholen en zorg. Het maken van deze match is soms erg lastig."

Ook worden de taakstellingen volgens het COA steeds bijgesteld. Het orgaan verwacht dat dit jaar met een tekort van twee- tot drieduizend personen wordt afgesloten.