Hamza B. (27) is dinsdag door de rechtbank in de Marokkaanse stad Tanger veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Tegen B. was door de openbare aanklager in Tanger de doodstraf, om te zetten in levenslang, geëist.

De 27-jarige B. stond in Marokko terecht, omdat hij daar in juni 2013 op de luchthaven van Tanger werd opgepakt toen hij zijn vriendin wilde ophalen. 

Marokko levert geen eigen onderdanen uit en heeft de vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen.

Bewijs

Het Marokkaanse Openbaar Ministerie zag voldoende bewijs dat B. de auto bestuurde waarin een deel van de schutters ontvluchtte. Vanuit de auto werden ook twee motoragenten beschoten die de achtervolging hadden ingezet. 

Volgens het OM moest B. daarom worden veroordeeld voor dubbele moord en tweemaal poging tot moord op agenten.

De zitting dinsdag was de vijfde in het strafproces tegen B. De rechtbank in Tanger hield de zaak recentelijk tot tweemaal toe aan omdat B. een extra advocaat in de arm had genomen. Deze eiste tijd om de zaak te kunnen voorbereiden.

Liquidatie

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt.

Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen. A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.

In Nederland zitten nog twee verdachten voor de zaak vast, die volgend voorjaar in Amsterdam berecht zullen worden. 

Een andere verdachte is op vrije voeten gesteld.

Tevreden

Officier van justitie Maaike van Kampen is in Nederland met de zaak belast. Zij toonde zich tevreden met de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten.

''Het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak duurde langer dan ik aanvankelijk had gedacht, maar uiteindelijk ben ik tevreden met de uitspraak die er nu ligt. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont.”