De openbaar aanklager in Marokko heeft dinsdag de zwaarst mogelijke straf geëist tegen Hamza B. die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

De 27-jarige B. staat in Marokko terecht, omdat hij daar vorig jaar zomer is gearresteerd. Marokko levert geen eigen onderdanen uit en heeft de vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen.

De zwaarst mogelijke straf binnen de Marokkaanse wet is de doodstraf, maar wordt in het geval van B. omgezet naar levenslang.

De zitting dinsdag was de vijfde in het strafproces tegen B. De rechtbank in Tanger hield de zaak recentelijk tot tweemaal toe aan omdat B. een extra advocaat in de arm had genomen. Deze eiste tijd om de zaak te kunnen voorbereiden.

Liquidatie

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt van Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) ging gepaard met een enorme schietpartij, waarbij onder meer kalasjnikovs werden gebruikt. Het eigenlijke doelwit, Benaouf A., wist aan de kogelregen te ontsnappen.

A. zit zelf vast in verband met een moord die aan het geweld in de Staatsliedenbuurt voorafging. De moorden vloeien volgens justitie voort uit een bittere strijd tussen groepen criminelen.

Bewijs

Het Marokkaanse Openbaar Ministerie ziet voldoende bewijs dat B. de auto bestuurde waarin een deel van de schutters ontvluchtte. Vanuit de auto werden ook twee motoragenten beschoten die de achtervolging hadden ingezet. 

Volgens het OM moet B. daarom worden veroordeeld voor dubbele moord en tweemaal poging tot moord agenten.

In Nederland zitten twee verdachten voor de zaak vast, die volgend voorjaar in Amsterdam berecht zullen worden. Hamza B. werd in juni 2013 op de luchthaven van Tanger opgepakt toen hij daar zijn vriendin wilde ophalen.