Hilversum denkt dat er gronden zijn om de rechterlijke uitspraak over het vuurwerkverbod in die plaats aan te vechten. Maar de gemeente vindt het ''geen goede en gepaste reactie'' om alsnog het juridische gelijk te willen halen.

De gemeente spant daarom voor de komende jaarwisseling geen nieuwe zaak aan.

Vrijdag streepte de rechter het vuurwerkverbod door, omdat dat verbod niet door het college, maar door de burgemeester alleen ingesteld had moeten worden.

''Gerenommeerde hoogleraren bestuursrecht'' bestrijden dat de Hilversumse werkwijze niet correct zou zijn, aldus de gemeente. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat Hilversum wel de juiste weg heeft bewandeld.

Maar aangezien het donderdag kerstmis is en volgende week al oudjaar, begint de gemeente niet aan een nieuwe procedure. Begin 2015 kijkt het college opnieuw naar de kwestie. Als het toch nodig is om een nieuw besluit te nemen, zal dat zo snel mogelijk gebeuren.

22 Nederlandse gemeenten stellen een vuurwerkverbod in en vijf gemeenten overwegen een dergelijk verbod. 264 gemeenten hebben besloten geen vuurwerkverbod in te stellen.