Een goudhandelaar uit Amsterdam-West wordt niet vervolgd voor een steekpartij die op 26 juni het leven kostte aan een 49-jarige man.

Volgens het Openbaar Minsterie (OM) heeft de goudhandelaar gehandeld uit zelfverdediging. De zaak tegen de man is geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het slachtoffer was een vaste klant van de goudwinkel aan de De Clerqstraat. Uit onderzoek is gebleken dat hij op de goudinkoper instak.

In de worsteling die daarna ontstond, wist de handelaar het steekwapen af te pakken en heeft hij zich daarmee verweerd. Hij had niets anders kunnen doen om zijn leven te beschermen, concludeert het OM.

De advocaten van de goudhandelaar spraken destijds al van ''een wrede aanval'' waartegen hun cliënt zich tegen heeft verdedigd.

Vertrouwen

De raadslieden zijn blij met de beslissing van het OM. Smeets: ''Direct na het gebeuren heb ik namens cliënt aangegeven dat wij de politie graag de ruimte wilden geven een gedegen onderzoek te doen en dat we alle vertrouwen hadden in de uitkomst daarvan. Gelukkig blijkt dat vertrouwen nu gerechtvaardigd.''

De goudhandelaar raakte zelf ernstig gewond. Volgens zijn advocaten is hij grotendeels hersteld.