In Rotterdam is dinsdag een gevangene ontsnapt uit de Hoogvliet gevangenis.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan NU.nl. De politie zette onder andere een helikopter in om de gevangene op te sporen.

Het gaat om een 46-jarige man met een "onverzorgd uiterlijk", meldt een woordvoerder van Justitie. De gevangene draagt een zwart trainingspak van het merk Umbro. Verdere informatie over de man kunnen politie en Justitie niet geven.

Rond 12.45 uur was de man nog niet gevonden, meldt de politiewoordvoerder. Desondanks wordt de zoekactie wel afgeschaald. De ontsnapte gevangene vormt namelijk geen direct gevaar voor buurtbewoners. "Al het extra personeel en de politiehelikopter zijn terug op hun eigen post."

'Punt achter zetten'

"Op alle mogelijke plaatsen waar we kunnen zoeken, hebben we de man niet aangetroffen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij zich niet heeft verstopt, maar op een gegeven moment moet je er een punt achter zetten", aldus de woordvoerder.

Het team van wijkagenten in het gebied kijkt, met meer belangstelling dan gemiddeld, nog wel uit naar de man.

Veelpleger

De gevangene ontsnapte dinsdagochtend. Op het moment dat hij vanuit de gevangenis naar een verslavingsdeskundige zou worden gebracht, nam hij de benen.

De man is een veelpleger, die onder andere een aantal keer aangehouden voor winkeldiefstal. Hij zat volgens Justitie aan het "einde aan zijn verblijf" in Hoogvliet.

Hoogvliet

De locatie Hoogvliet (voorheen Stadsgevangenis Rotterdam) vormt samen met locatie De Schie de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam.

De gevangenis is in 2002 in gebruik genomen met als doel de overlast in de gemeente Rotterdam door verslaafden te verminderen.