De omstreden tandarts Mark van N. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij is aangeklaagd voor de mishandeling van tientallen patiënten.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De 50-jarige 'horrortandarts' probeerde via een kort geding tegen de Nederlandse staat uitlevering te voorkomen. 

Vanwege de psychische problemen van de tandarts zou uitlevering onverantwoord zijn, aldus zijn advocaat. Volgens de rechter kan Van N. in Frankrijk echter dezelfde zorg krijgen als in Nederland en is dat geen reden om de uitlevering tegen te houden. 

Eerder had de rechtbank in Amsterdam al besloten dat de tandarts mocht worden uitgeleverd.

Justitie in Frankrijk had om uitlevering van Van N. gevraagd om hem te kunnen vervolgen voor onder meer zware mishandeling. Van N. zou in zijn praktijk in het Franse dorpje Château-Chinon zo'n honderd patiënten op een bizarre, pijnlijke manier zou hebben behandeld, vaak zonder medische noodzaak.

Zonder aanleiding

Van N., die eerder een praktijk runde in Den Haag, werkte sinds 2008 in Frankrijk. Hij zou gezonde tanden van patiënten hebben getrokken, zonder aanleiding kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees van patiënten hebben laten zitten. 

Ook kregen deze soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit.

Van N. werd in september door Canada uitgezet naar Nederland en bij aankomst op Schiphol aangehouden.

Genderproblematiek

Van N. liet twee weken geleden in de Haagse rechtbank weten het liefst dood te willen. De tandarts zou naar eigen zeggen persoonlijkheidsstoornissen hebben, veroorzaakt door genderproblematiek. Van N. wil een vrouw zijn.

De enige die daarvan wist was zijn partner, die in 2006 overleed. Van N. bekende in september dat hij haar heeft geholpen met een zelfdoding. Na haar dood kreeg de tandarts suïcidale gedachten. Daar kampt hij sinds 2007 mee, vertelde hij. "Ik zeg dat ook tegen mijn behandelaars. Eigenlijk wil ik gewoon een spuitje."

Straf in Nederland

Volgens de Nederlandse staat hebben de Franse autoriteiten echter aangegeven dat Van N. ook na een eventuele uitlevering de garantie heeft dat hij de zorg krijgt die nodig is.

Bovendien is afgesproken dat Van N. een eventuele straf in Nederland mag uitzitten en dat hij waar nodig een tolk krijgt om zich uit te drukken bij zijn behandelaars. Van N. wil dat overigens niet; hij vindt dat "een inbreuk op privacy en gevoel".