De kans dat in een woning wordt ingebroken, is tijdens de kerstdagen een stuk groter dan in de donkere dagen vóór kerst en de rest van de maanden met maar kort daglicht. 

Wat veel mensen vermoedelijk al dachten, wordt dinsdag bevestigd door cijfers van de politie van eenheid Den Haag.

''Met name op eerste en tweede kerstdag en met oud en nieuw zijn inbrekers actief. Bewoners zijn dan vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren als ze met familie en vrienden aan de kerstdis zitten of met elkaar het jaar uitzwaaien'', aldus een politiewoordvoerder. ''Het piekmoment voor inbrekers ligt tussen 17.00 en 21.00 uur.''

Uitschieter

Een speciale afdeling Analyse & Research heeft het onderzoek uitgevoerd. Volgens de woordvoerder is het onderzoek gehouden in de Randstad maar zijn de cijfers representatief voor de rest van Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal inbraken al een aantal jaren beduidend hoger is met kerst en oud en nieuw, met het jaar 2012 als uitschieter.

Buren

''Zorg dat uw woning er bewoond uitziet. Laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan. Laat waardevolle spullen zoals tablets en smartphones niet in het zicht liggen'', adviseert de politie. ''Vraag ook uw buren om uw huis extra in de gaten te houden.''

Ook rond Sinterklaas en dan vooral de zaterdag volgend op 5 december was het aantal inbraken volgens de politie-eenheid Den Haag duidelijk hoger.