Om aandacht te vragen voor het gevaar als mensen thuis illegaal vuurwerk opslaan, heeft VeiligheidNL in een aantal plaatsen bezorgers in bompakken langs de huizen gestuurd.

De bezorger vroeg bewoners een postpakket voor de buren te bewaren. Vaak waren de mensen verontwaardigd dat buren hen kennelijk aan zulk gevaar blootstellen.

De actie wordt ondersteund door de overheid en de brancheorganisatie van vuurwerkhandelaren Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Veel bewoners reageerden volgens VeiligheidNL emotioneel: ze willen geen opslag van explosieven bij hun buren. ''En dat is precies wat wel aan de hand is bij de opslag van illegaal vuurwerk in de garage, op zolder of in een kast op de slaapkamer.'' Wanneer hier iets mis gaat, heeft dat al gauw desastreuze gevolgen voor omwonenden.

Vermoeden

De organisatie roept mensen op om het te melden bij Meld Misdaad Anoniem als ze vermoeden dat ergens in de wijk (illegaal) vuurwerk opgeslagen ligt. In Nederland ligt op deze manier jaarlijks zo'n 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk, in de meeste gevallen gewoon bij mensen thuis.

''VeiligheidNL wil met de campagne duidelijk maken dat dit niet acceptabel is en bovendien levensgevaarlijk.''

VeiligheidNL werkt onder meer aan veilig gedrag in samenwerking met experts, overheid, zorgverleners, bedrijven, brancheverenigingen en politie.